Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Verím týmto hráčom

.vladimír Weiss .časopis .šport

Slovenskú futbalovú reprezentáciu som prebral asi v najťažšej možnej chvíli. V čase, keď sa nám vôbec nedarí, keď nemáme štadióny, keď ľudia mužstvu neveria. Ale ja to chcem zmeniť.

Slovenskú futbalovú reprezentáciu som prebral asi v najťažšej možnej chvíli. V čase, keď sa nám vôbec nedarí, keď nemáme štadióny, keď ľudia mužstvu neveria. Ale ja to chcem zmeniť.


Reprezentačný tréner má obyčajne dosť času na analýzy a na sledovanie súperov. Lenže ja som v Artmedii skončil až po zápase s Juventusom a za tri dni sme už hrali priateľský zápas s Gréckom. A týždeň na to sme hrali kvalifikačný dvojzápas.
V podstate sa dá povedať, že mnohých hráčov som spoznal až v týchto troch zápasoch. Niekedy totiž máte o hráčovi celkom jasnú predstavu, ale realita je potom úplne iná. Tieto zápasy mi ukázali, že mnohí hráči nie sú takí, ako o nich píšu médiá. Že niektorí jednoducho nie sú až takí zlí, ako sa o nich píše a iní zas nie sú až také hviezdy. Že mnohé je práca manažérov, ktorí občas z hráčov hviezdy umelo vytvárajú a mnohé je tiež práca niektorých bulvárnych novinárov, ktorí z časti hráčov robia hviezdy a iných zas ponižujú.

.zápasy
Hráči sú takí, akí sú, podstatné je, aby sa z každého z nich podarilo vyžmýkať jeho maximum. Aby tam bola obrovská vôľa, obrovské chcenie, tak ako to bolo v domácom zápase zo Severným Írskom a ako sme to videli, napriek prehre, aj v Slovinsku.
Prvý zápas sme hrali v Bratislave, pred poloprázdnymi tribúnami, na staručkom štadióne, na zlom teréne. Divákov bolo toľko, že Íri hrali prakticky v domácom prostredí. Bol to naozaj najťažší zápas celej mojej kariéry. Museli sme vyhrať, a to nad ťažkým súperom. Cena toho víťazstva sa prejavila okamžite. V atmosfére, ktorá vládla po zápase v kabíne, aj v nálade na druhý deň na tréningu. Hráči trénovali s veľkou chuťou a tešili sa na zápas so Slovinskom.
Bod, ktorý sme chceli získať v Maribore, sa nám získať nepodarilo. Hlavnou príčinou bola naša slabá efektivita v zakončovaní v prvom polčase. Kľúčovými boli tri momenty: keď Hološko neprihral do prázdnej brány Hamšíkovi, keď Vittek faulovaný v šestnástke nespadol, a nezískal tak čistú jedenástku, no a do tretice neuznaný Petrášov regulárny gól. Na druhej strane úžasná efektivita Novakoviča, ktorý nám zo štyroch šancí strelil dva góly. A pritom naši stopéri hrali dobre, takže to vôbec nemal jednoduché.
Je, samozrejme, možné, že výsledok som ovplyvnil aj ja, tým, že som trochu zmenil zostavu a že Kozák s Jakubkom nehrali od začiatku. Priznám sa, že som mal iné plány a dúfal som, že dáme prvý gól. Potom by museli hrať Slovinci do plných a vtedy som chcel postaviť Kozáka a k nemu dopredu možno Šeba, aby sme to hrali na rýchle kontry.
Mal som pripravené dve varianty základnej zostavy, jednu s Karhanom a jednu s Kozákom, definitívne som sa rozhodol asi hodinu pred zápasom. Fakt je, že mi v tomto dvojzápase veľmi chýbal zranený Šesták. To je moderný rýchly futbalista, ktorý vie ísť do prečíslenia, vie nahrávať, z jednej strany aj z druhej,  ten nám najmä v druhom zápase naozaj veľmi chýbal. No ale zranenia patria k futbalu.

.hráči
Pri hodnotení jednotlivých formácií musím povedať, že vo všetkých máme rezervy. Ak chceme vyhrávať, potrebujeme sa v každej formácii zlepšiť. V prvých dvoch kvalifikačných zápasoch som mohol byť celkom spokojný so Seneckým. ktorý chytal veľmi dobre, ale v obrane to raz zaškrípalo tam, raz tam, v zálohe máme trochu deficit v agresívnosti, no a v útoku, tam ma to škrie najviac.

Od Vitteka aj od Hološka očakávam oveľa viac. Z útočníkov ma milo prekvapil len Jakubko, ktorý odovzdal v obidvoch zápasoch všetky sily a v Slovinsku bol v druhom polčase mužom zápasu.
Teraz by som mohol hodnotiť postupne všetkých hráčov. Mohol by som začať pri skúsenom Karhanovi, ktorého som zavolal aby priniesol do mužstva tímového ducha, profesionalitu, rešpekt a aby naladil mančaft na víťaznú nôtu. Takýto hráč v minulej kvalifikácii chýbal a toto všetko Karhan splnil, aj keď nehral oslnivo. A potom by som mohol ísť rad za radom a skončiť, povedzme, pri nováčikovi Pekaríkovi, ktorý podal v prvom zápase vynikajúci výkon a v druhom patril tiež medzi tých lepších hráčov.
Ale nechcem sa púšťať do takýchto podrobných hodnotení jednotlivcov, staviam na tímového ducha.
Jedno však povedať musím, a to, že Škrteľ naozaj vyčnieva nad všetkými ostatnými hráčmi. Je to vynikajúci futbalista s fantastickými fyzickými danosťami a obrovskou sebadôverou. Dnes patrí do svetovej extratriedy a ja som presvedčený, že v budúcnosti to môže dotiahnuť ešte ďalej ako do Liverpoolu, aj keď aj to je veľké mužstvo. Práve on je budúcnosť slovenského futbalu, on je nový líder mužstva.

.súperi
V našej skupine sú štyri pomerne vyrovnané mužstvá – okrem nás Poliaci, severní Íri a Slovinci. Česi nad týmito mužstvami vyčnievajú a sú jednoznačnými favoritmi. Stavajú na skvelej Brücknerovej škole – Brückner je podľa mňa filozofiou a chápaním futbalu hádam najlepší tréner v Európe. Ale dnes už aj Česi hrajú predsa len trochu iný systém, nemajú Kollera, hrajú viac zozadu a spoliehajú sa na Barošovu rýchlosť. A dajú sa poraziť, určite s nimi nebudeme hrať ustráchane. Nakoniec, obidva doterajšie zápasy sme hrali ofenzívne, aj vonku v Maribore sme útočili.
V kvalifikačnej skupine nemáte nárok na veľkú chybu. V lige sa dajú pokazené veci odčiniť, lenže ak je kvalifikačných zápasov desať, tak rozhoduje každý detail. Veľa detailov v reprezentácii pritom nespĺňa moje predstavy. Aby som mohol pokojne a s čistou hlavou pracovať, budeme musieť veľa vecí zmeniť.
Vytvoril som si tím, ktorý mi pomôže tieto zmeny uskutočniť. Zobral som si Stana Vargu, ktorý síce ešte nemá trénerskú kvalifikáciu, ale má ako bývalý reprezentačný kapitán blízko k hráčom. Je pre nich osobnosťou  a môže poradiť nielen Ďuricovi či Petrášovi, ale ešte aj Škrteľovi. Ďalším dôležitým človekom je Boris Kitka, ktorého by som chcel vidieť v novom cykle na poste trénera dvadsaťjednotky. Momentálne je v mojom podpornom tíme, kde mi fantasticky analyzuje zápasy. Napríklad Slovincov mi zanalyzoval naozaj vynikajúco, takže sme boli skutočne dobre pripravení na to, čo budú hrať.
Mám realizačný tím aj hráčov, ktorým verím, takže nijaké veľké zmeny nechystám. Najbližšie hráme v októbri v San Marine a potom doma s Poliakmi. Ak boli štyri body z prvého dvojzápasu cieľom, tak v druhom dvojzápase to bude inak. Nie štyri ale šesť bodov a nie cieľ, ale povinnosť. A k tomu budeme potrebovať aj podporu divákov. Dúfam, že ich na Poliakov príde oveľa viac ako na Severné Írsko. Urobíme všetko preto, aby sme ich nesklamali.

Autor je reprezentačný tréner.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite