Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti Doma

.časopis .týždeň doma

Košice zvíťazili
Minulý týždeň padlo rozhodnutie: titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013 budú niesť Košice. Medzinárodná komisia vybrala zo štyroch finalistov – neuspel Martin, Prešov a Nitra. Zvíťazil projekt s názvom Interface, ktorého rozpočet nebol najvyšší (viac plánovali minúť Nitra a Prešov). Košiciam určite pomohol fakt, že je väčším mestom ako sú konkurenčné, má svoje letisko a stavilo najmä na módnu tzv. trvalú udržateľnosť svojich projektov. Aj podľa názoru .týždňa mali Košičania zaujímavý projekt. Komisia odporučila Košičanom, aby spolupracovali s Prešovčanmi. Vďaka blízkosti a dobrému spojenie obidvoch miest by sa mohla časť kultúrnych projektov preniesť aj do Prešova, čo by zrejme uvítali turisti, ktorí na východ Slovenska zavítajú v roku 2013 vďaka titulu EHMK. Netreba sa však dopredu tešiť na milióny návštevníkov. Európa je kultúrnymi festivalmi už možno aj presýtená. Hlavnou hodnotou celého projektu môže byť preto skôr zlepšenie kultúrnych príležitostí pre obyvateľov mesta.
Európska únia si dala pred časom urobiť u nezávislého experta Roberta Palmera štúdiu o tom, ako sa osvedčil tento kultúrny projekt (.týždeň 35/2008). Štúdia ukázala, že „vo viac ako polovici prípadov bolo toto podujatie neúspešné a kultúrni pracovníci, umelci a kultúrne organizácie napokon pociťovali frustráciu a hnev“. Nehovoriac o tom, že toto podujatie, ktoré je najmä vynikajúcou PR pre Európsku úniu, bude stáť mestskú, župnú aj štátnu pokladnicu milióny. Rozpočet Košíc je 2,4 miliardy korún, viac ako polovicu chce mesto získať zo štrukturálnych fondov. Asi  polmiliardou bude musieť zo svojho rozpočtu prispieť samo mesto, ktoré má stále problém s dlhmi po Rudolfovi Schusterovi. Prínosom pre mesto je fakt, že v Košiciach vznikol vďaka projektu šikovný tím ľudí. Zaujímavý priestor v bývalých kasárňach rozšíri mesto Košice na Kulturpark, ktorý už dnes čiastočne funguje.
Politický komentátor Peter Schutz, ktorý žije v Košiciach, však víťazstvo Košíc považuje skôr za pohromu pre mesto. „Projekt EHMK je parametricky šitý na podstatne bohatšie a väčšie metropoly. Kto neverí, nech sa pozrie do Pécsu, čo je maďarské „mesto kultúry“ 2010, (porovnateľné s KE), ako zúfalo hľadajú zdroje a ako nič, čo bolo v projekte, nevychádza,“ napísal v košickom Korzári.
.eč

JOJ PLUS
Diváci a najmä ženy nad štyridsať rokov budú mať televíziu, ktorá o nich bude bojovať, a nepôjde o STV. TV JOJ dostala licenciu na svoj TV JOJ PLUS. Pôjdu na ňom staré české filmy, romantické kusy, osvedčené televízne seriály, ale aj publicistika. Na obrazovku sa v novej JOJ-ke vrátia aj osvedčené hlásateľky. Na TV JOJ PLUS sa objaví aj diskusia Štefana Hríba a Juraja Kušnierika Pod lampou.
.eč

Vulgárny klip
Na internetovej stránke youtube.com sa objavil vulgárny videoklip o Hedvige Malinovej. Neznáma kapela spieva o tom, že Hedviga klame a je podplatená ľuďmi, ktorých treba zabiť. V klipe sa striedajú fotografie politikov Strany maďarskej koalície Pála Csákyho, Bélu Bugára, Miklósa Duraya a Hedviginho advokáta Romana Kvasnicu.  Videoklip už začala preverovať polícia.
.jm

Všimli si...
Veľvyslanec USA na Slovensku Vincent Obsitnik minulý týždeň na otvorení vzdelávacieho projektu Povolanie podnikateľ vyslovil zdanlivo nenápadné vety: „Budeme aj naďalej pomáhať spoločnostiam rozširovať vzťahy medzi USA a Slovenskom. Na druhej strane, opatrenia ako znárod¬ňovanie alebo kontrola cien určite nepatria medzi pozitívne pre podnikateľov.“ Reč diplomata, ale dá sa pochopiť.
.rži

Stopka
Po tom, ako poslanci Smeru a SNS nepodporili uznesenie Vladimíra Mečiara proti Danielovi Lipšicovi, on ani časť poslancov HZDS nepodporili cestný zákon ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Kaliňák hodlá zákon opäť predložiť vláde už túto stredu. Tvrdí, že keďže šlo o zákon, vetovaný prezidentom, nevzťahuje sa naň polročná lehota, počas ktorej nemožno zákon opätovne predložiť.
.tg

Havária
Slovensko malo štátny smútok po havárii autobusu so slovenskými turistami v Chorvátsku, ktorá si vyžiadala 14 obetí. Nehoda neďaleko mesta Gospić sa zaradila medzi najväčšie tragédie v histórii slovenskej autobusovej dopravy. Experti predpokladajú, že skôr než zlyhanie autobusu tragédiu spôsobila chyba vodiča. Na objasnenie si ešte počkáme. „Bežný čas na určenie príčin havárie autobusu je jeden až dva mesiace,“ citoval denník SME slová vyšetrovateľa.
.tg



Dobroslav Trnka
Vystúpenie generálneho prokurátora ministra spravodlivosti asi nepotešilo. Trnka totiž potvrdil, že rozhovor Bakiho Sadikiho a Štefana Harabina je pravý. Povedal tiež, že hoci minister posiela do basy poslanca Daniela Lipšica, nikto tam nepôjde.

Jana Dubovcová
Sudkyňa banskobystrického súdu v článku uverejnenom v denníku Sme verejne vyzvala ministra spravodlivosti Štefana Harabina, aby odstúpil z funkcie. Apelovala aj na to, aby právnické občianske združenia, sudcovské organizácie a právnické profesijné komory nemlčali.

Veronika Vadovičová
Prvú zlatú medailu na paralympiáde v Pekingu získala Slovenska Veronika Vadovičová. Študentka dvoch vysokých škôl — Univerzity Palackého v Olomouci a Fakulty sociálnej práce na Trnavskej univerzite, suverénne zvíťazila v streľbe zo vzduchovky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite