Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Francúzsky priateľ Slovenska

.milan Bočkay .časopis .nekrológ

Začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia (v rokoch vrcholiacej normalizácie, keď nás slovenská kunsthistória, až na pár výnimiek, okázalo prehliadala) ...

... objavil sa medzi nami kamarátsky Francúz Etienne Cornevin. V Československu sa ocitol ako lektor francúzštiny. V politických a kultúrnych pomeroch sa veľmi rýchlo zorientoval a ako len mohol, pomáhal nám niesť spoločný totalitný údel. Výnimočné postavenie cudzinca, prívetivá povaha a povestná francúzska noblesa, ale i bezchybná slovenčina mu otvárali dvere k ľuďom, ktorí tvorili takzvanú „neoficiálnu scénu“.

Mimoriadna vnímavosť a inteligencia filozofa ho predurčili k postaveniu zasväteného znalca československého umenia a kultúry. Preložil Chalupeckého Príbehy a napísal početné eseje o českých alebo slovenských umelcoch (Boštík, Šimotová, Fila, Chatrný, Jankovič, Gebauer, Fischer, Laubert, Bočkayová, ...), ktorých často považoval za zaujímavejších ako súčasných západných známych tvorcov.

Krátko pred pádom totality v Československu sa definitívne vrátil do svojej oficiálnej vlasti, kde ho menovali na miesto učiteľa filozofie v maturitných triedach v Chateauroux. Po revolúcii sme očakávali, že jeho vynikajúce znalosti československej kultúry Francúzsko využije formou oficiálneho poverenia, ale nestalo sa tak. Zrejme nielen u nás mnohokrát rozhodujú iné, len nie odborné predpoklady. Ukázalo sa však, že s krajinou, kde strávil mnoho rokov, ho spájali aj iné putá, než len lektorské.

V roku 1990 pripravil ako kurátor veľkú výstavu v Paríži (štyridsať českých a slovenských výtvarných umelcov 1960 –1990) aby priblížil Francúzom československé umenie napriek ich nevšímavosti a presvedčeniu, že počas totality nič poriadne nemohlo vzniknúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite