Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zrušiť Kotlebu?

.peter Schutz .časopis .týždeň doma

Akoby nestačilo, že Kotlebova strana je evidentne extrémistická. Ešte aj vývoj a debata, ktoré parlamentná účasť extrémistov spustila, vykazujú mnohé extrémne znaky.

Stošesťdesiat podaní na prokuratúre, ktoré žiadajú vymazanie ĽSNS z registra strán, otvorilo dávny a v demokraciách už poriadne zvetraný konflikt dvoch postojov. Je rozumnejšie zakázať extrém alebo sa netreba špiniť mocenským zásahom voči nemu?

Hneď na úvod si povedzme, že správna odpoveď neexistuje. Budúcnosť – čo by bolo, keby bolo – totiž nepoznáme. V prospech zákazu pritom nestojí program ĽSNS, keďže sa vyvaroval excesov ako bol stavovský štát, ktoré ukončili život Kotlebovej Slovenskej pospolitosti. Statusy a prejavy členov na internete však argumentom za zákaz sú, keďže sa pri troške sudcovskej vôle dajú jasne kvalifikovať ako „činnosť porušujúca ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite