Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TELETIPY 15. 09. 2008 – 21. 09. 2008

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Poď sem (poviedkový film,  SRN, 2006)
Dvojka, Pondelok, 22:15
Hrdinami filmu sú obyčajní ľudia, ktorí každý deň prežívajú neobyčajný zázrak medziľudského kontaktu, no nie vždy si s ním vedia dať rady. Životom sklamaná a zatrpknutá Mathilda stretne láskavého muža, nedokáže však prijať jeho nehu. Ali, mladá matka so sľubnou kariérou si v každodennom zhone neuvedomila, že jej muž David trpí vlastnou bezradnosťou a manželským odcudzením. Upratovačka Johanna sa zoznámi s milým taxikárom Andym, ani jeden z nich však netuší, že práve doňho je zaľúbená Johannina dcéra Mandy. Počas mrazivej berlínskej zimy sa odohrá niekoľko malých príbehov o teple ľudského dotyku a porozumenia.

Krvavý trón (historická dráma, Japonsko, 1957)
Dvojka, Utorok, 22:05
Príbeh o zhubnej túžbe po moci, svedomí, zrade a treste sa odohráva v časoch mocenských bojov medzi japonskými generálmi. Páni Taketori Wašizu a Yošiaki Miki sú pozvaní na hrad svojho pána, ktorý sa im chce odvďačiť za udatnosť. Cestou na hrad páni Wašizu a Miki zablúdia v Pavučinovom lese. Tu stretnú starenku, ktorá obom predpovie skvelú budúcnosť a rýchly vojenský postup... Režisér Akira Kurosawa, veľký milovník i znalec diela Williama Shakespeara, vo svojej filmografii viackrát adaptoval hry alžbetínskeho dramatika a ich dej presunul do historických reálií stredovekého Japonska. Výnimkou nie je ani toto majstrovské spracovanie Macbetha.

Diabol nosí Pradu (komédia/dráma, USA, 2006)
HBO, Streda, 20:00
V závratnom svete newyorskej módy, kde nepodarený účes môže zabiť celú vašu kariéru, je časopis Runway vysnívaným Olympom všetkých, ktorí sa len trochu zaujímajú o svoj vzhľad. Pod vedením najmocnejšej ženy módneho priemyslu Mirandy Priestly je Runway obávaným testom, ktorým musí prejsť každý, kto chce v tomto svete čosi znamenať. Pri plnení svojho poslania – urobiť z Runwaya módnu bibliu New Yorku – nepripustí, aby jej čokoľvek stálo v ceste. Až kým na miesto jej asistentky nenatastúpi Andy Sachs – absolventka prestížnej školy, mladé dievča v nevýraznom oblečení... Film podľa rovnomenného knižného hitu režíroval David Frankel.

Nájomník (triler, Franc./USA, 1976)
ČT2, Štvrtok, 23:20
Trelkowski, poľský emigrant žijúci v Paríži, našiel konečne byt v klasickom starom dome. Žena, ktorá v byte bývala, leží v hlbokej kóme v nemocnici po tom, čo sa vrhla z okna. Trelkowski ju v nemocnici navštívi, na čo sa žena preberie, začne histericky kričať a následne zomrie. Po jej smrti sa môže jej nájomník konečne nasťahovať. Dom je však, rovnako ako ostatní nájomníci, záhadný a nepriateľský. Nočné mory a halucinácie prenasledujú Trelkowského čoraz častejšie... Snímka patrí medzi zásadné diela Romana Polanského a  považuje sa za kľúč k pochopeniu celej jeho tvorby.

A čo ďalej, Baltazár (filozofické podobenstvo, Franc./Švédsko, 1966)
Dvojka, Piatok, 23:05
Jedného dňa nájdu deti v horách mladého oslíka a dajú mu meno Baltazár, podľa jedného z troch kráľov z Východu. Detská idyla sa však pre neho čoskoro skončí, a nastupuje tvrdá práca v záprahu alebo pod nákladom. Jedine dievčina Marie zahŕňa Baltazára starostlivosťou a nehou. Ale len do chvíle, keď padne do pazúrov krutého Gérarda. Vo svete plnom ľudí ako Gérard je pokora a dobrota Marie bezbranná a zraniteľná. Musí niesť svoje bremeno rovnako, ako ho bez reptania nesie aj Baltazár. Film je meditáciou o ústredných témach tvorby Roberta Bressona: o neviditeľnosti božej prozreteľnosti, o mlčaní Boha a o pokore.

Samuraj (akčná dráma, Japonsko, 2003)
Dvojka, Sobota, 21:55
Príbeh filmu sa odohráva v 19. storočí na japonskom vidieku. Slepý masér Zatoichi putuje po krajine od mesta k mestu. V skutočnosti je však legendárnym samurajom, majstrom umenia meča. Prichádza do mesta ovládaného zločinným gangom a ubytuje sa u chudobnej vdovy. Tu spoznáva aj dve gejše, v skutočnosti brata a sestru v prestrojení, ktorí do mesta prišli pomstiť smrť svojich rodičov. S pomocou Zatoichiho sa im nakoniec podarí zlo potrestať. Film kultového japonského herca a režiséra Takeshi Kitana získal množstvo ocenení po celom svete, medziiným aj Cenu publika a Cenu za réžiu na MFF Benátky.

Pán a pani Smithovci (dráma, USA, 1941)
ČT2, Nedeľa, 16:55
Manželia Smithovci po troch rokoch šťastného spolužitia zistia, že vinou byrokratickej chyby nemá ich svadba právnu platnosť. Čiže už vôbec nie sú manželmi. Odrazu pred nimi stojí otázka, či si jeden druhého chcú znova zobrať. Pán Smith už skôr odpovedal nie, pretože bral celú situáciu na ľahkú váhu. Pani Smithová sa však rozhodne pre razantný krok a vyhodí manžela z bytu. A pán Smith si musí znova získavať jej dôveru aj lásku... Režisér Alfred Hitchcock je síce preslávený ako majster napätia, je však podpísaný aj pod niekoľkými filmovými komédiami. Jednou z nich je aj podarený príbeh manželov Smithovcov.

.tip .týždňa

Krvavá nedeľa (dráma, VB/Írsko, 2002)
ČT2, Pondelok, 00:35
Na 30. januára 1972 naplánovalo írske hnutie za občianske práva na čele s poslancom Ivanom Cooperom mierový pochod ulicami severoírskeho mesta Londonderry. Britská vláda však preventívne, vzhľadom na „nepriaznivú bezpečnostnú situáciu v provincii“, všetky pochody až do odvolania zakázala. Mesto obsadili stovky britských vojakov, v uliciach vznikli zátarasy a v miestnych kasárňach bola pripravená špeciálne vycvičená jednotka. Demonštranti sa aj napriek tomu vydali na pochod... Pôsobivý film Paula Greengrassa je nakrútený ako dobový dokument s citom pre atmosféru a nezmyselnosť celého konfliktu.

.teletipy  .dokumenty:
Reverend
Dvojka, Pondelok, 20:00
Kňaz Elemír Jozef Mikuš prežil päťdesiat rokov v exile, z toho ako katolícky duchovný štyridsať v pastorácii a tridsať ako farár v americkom Detroite. Tých zvyšných desať exulantských pastoračných rokov sa viaže na Európu. Roku 1999 odchádza do dôchodku a vracia sa domov — do rodného Oreského, kde sa usadil a žije v opatere svojej netere Margity Štepanovskej, pokračujúc vo svojom bohumilom poslaní emeritného katolíckeho kňaza a ešte aj v osemdesiatke šíriac Slovo Božie svojou prítomnosťou v oreskom kostole, ktorý dal z vlastných celoživotných úspor zrekonštruovať a prestavať.

Prapodivný svet
Dvojka, Utorok, 13:00
V lokalite Bielych Karpát, v malebnej krajine Moravských kopaníc, sa v krištáľovočistej bystrine odohráva dramatický súboj o prežitie prehistorických tvorov a ich budúcich generácií, ktorému nerovným spôsobom udeľuje smrteľný úder ľudské pokolenie. Fascinujúci príbeh nebývalého spracovania podporilo Ministerstvo životného prostredia Českej republiky vzhľadom na nesúhlas s absurdným hospodárením a elektrickým odchytom na pstruhových vodách, ktorý sa praktizuje v súlade so zákonom už 40 rokov.

Podmorský svet Chorvátska II: Dubrovník
Dvojka, Streda, 18:50
Dubrovník je možno najkrajšie mesto v Stredomorí. Mohutné múry, vežičky a kostolné veže sa týčia do neba... Skvie sa na stránkach histórie ľudstva ako tajomný kvet... Podarilo sa mu  dosiahnuť súlad medzi krásou a láskou, harmonický vzťah medzi človekom a prírodou, architektúrou a idylickým romantizmom. Útesy v jeho okolí siahajú až do hĺbky 80 metrov. Skalný útes je domovom najrozličnejších  morských organizmov, ako sú garupy, langusty, zubatice, serioly či chromisy.

Listy z cely smrti
ČT2, Štvrtok, 20:00
Dokument priblíži posledné okamihy tých, ktorí boli počas komunistickej éry neprávom odsúdení na smrť a bola na nich spáchaná justičná vradžda. Snahou tvorcov je reflektovať, ako sa s ich príbehmi a krivdami, ktoré boli na nich spáchané, vyrovnala verejnosť takmer dvadsať rokov po páde komunistického režimu. Vo filme sú priblížené osudy vybraných osôb, ktoré sú reprezentatívnou vzorkou našej spoločnosti: ukazujú, že totalitná moc bezohľadne zabíjala ľudí všetkých profesií aj rôznych spoločenských vrstiev. Osamotený statočný človek nemal šancu nikomu povedať pravdu o svojom príbehu. Zveril všetko do listov, ktoré sa väčšinou k adresátom nedostali. Zostali v archívoch...

Dizajn: Fotoaparát Leica 3
Dvojka, Piatok, 01:25
Fotografický prístroj je vynálezom 19. storočia. Išlo o dvojkomorovú zrkadlovku, ktorá premietala realitu dolu nohami na veľkú sklenenú dosku, slúžiacu ako negatív pre budúci obraz. To, že doskový aparát je dnes už iba muzeálnym exponátom, je zásluha Leicy — vyvinula malý prístroj, ktorý mohli fotografi držať v ruke a zachytávať rýchlo sa meniace momenty na film. Fotografia sa tak mohla stať umením času. Prvú Leicu vyvinuli v roku 1914 v Nemecku. Od tých čias sa tvar a farba týchto prístrojov nemenila, moderné Leicy však ponúkajú zákazníkom navyše komfort a jednoduchosť.

Staroveké objavy II: Lode
Dvojka, Sobota, 20:00
Civilizácia ľudstva prešla za posledných dva a pol tisíca roka dlhou cestou. S rozvojom štátov a mocností sa postupne zdokonaľovali aj námorné lode. Poznatky o ich podobe a fungovaní získavame predovšetkým z vrakov potopených hlboko na dne morí a oceánov. Moderná technológia podmorskej archeológie nám sprostredkúva informácie o lodiach starovekého sveta a ich drahocennom náklade. V 20. rokoch 20. storočia sa na jazere Nemi, 24 kilometrov od Ríma, podarilo objaviť niečo, čo celkom prevrátilo naše predstavy o lodiach v klasickom staroveku. Nikto predtým nevidel lode také veľké a také honosné.

Žijúce kamene: Hatšepsut, kráľovná dvoch tvárí
Dvojka, Nedeľa, 11:10
História, ktorú tvorili len muži – také sú dejiny starého Egypta  zaznamenané v textoch a na mnohých monumentoch. Je to dlhá história mužských vládcov – pyšných dobyvateľov, ktorí sa chceli stať nesmrteľnými. Pokiaľ ide o ženy, musíme uznať, že často zaujímali až druhé miesto. Bolo však aj niekoľko výnimiek. Jednou z nich bola faraónka Hatšepsut. Svoje telo ukrývala pod mužským oblečením a na brade mala nalepenú falošnú bradu. Jej príbeh je hodný najvzrušujúcejších rodinných románov. A pokiaľ ide o jej pohrebný chrám, nedá sa porovnať s nijakým iným monumentom v Egypte.

.tip .týždňa
Černobyľ – nultá hodina
ČT2, Sobota, 15:15
Dvadsaťtri minút po jednej ráno, 26. mája 1986, delilo Európu od najhoršej jadrovej katastrofy už len niekoľko sekúnd – Štvrtý reaktor jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle práve explodoval. Tento film rozpráva minútu po minúte drámu poslednej hodiny predchádzajúcej tejto tragédii. Uvidíte príbeh očami hlavných protagonistov, pracovníkov elektrárne, ktorí mali to šťastie a prežili, aj tých, ktorí okamžite alebo hneď po nešťasti na následky havárie zomreli. V Sovietskom zväze bola černobyľská trauma taká hlboká, že ju mnohí považujú za prvý krok k zrúteniu komunistického režimu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite