Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moravák, ktorý vzdal hold Orave

.peter Kresánek .časopis .kultúra

Etnograf, historik, muzeológ, zakladateľ galérie, vedec európskeho formátu. Človek, ktorý nezištne rozdáva pomoc a rady všetkým, ktorí ho o ne požiadajú. Taký je Juraj Jiří Langer.

Je taký preto, lebo si nikdy nepotreboval a nepotrebuje čosi vydať len pre vlastnú publikačnú činnosť. Vedecké „potreby“ iných predbehol desiatkami štúdií, článkov, jedinečnými publikáciami, poznatkami podloženými dovtedy nevídanými komplexnými podkladmi a východiskami. Tento muž práve oslávil svoje osemdesiatiny.

Vedecké dielo Juraja Langera je pozoruhodné nielen pre etnografiu, ale aj pre umenovedu a jej metodológiu. Čiže pre disciplínu, ktorá skúma a hodnotí takmer výlučne slohový prejav staviteľských a výtvarných pamiatok. A všíma si pritom často iba diela, ktoré vznikali v takzvaných „centrách“.

nevšedný historik, netypický etnograf

Predstavme si, že by sa mohol historik umenia preniesť do obdobia, keď dielo, ktoré skúma, ešte len vzniká. Predstavme si, že by sa ocitol v spoločnosti objednávateľov, v dielni umelca, medzi ľuďmi, ktorí žijú svoj všedný život v domácnosti či na trhu, alebo sa práve chystajú obzrieť si nový krídlový oltár. Taká predstava je nepochybne fascinujúca a mnohí umenovedci sa o takýto základ svojho výskumu snažia. Je to metodologicky módne, a pravdaže, správne.

U Juraja Langera to bola od začiatku samozrejmá súčasť jeho bádania. Už ako šestnásťročný, a potom každý ďalší rok trávil dva mesiace v Zuberci. Tam sa so záujmom stával súčasťou prostredia a prác jeho hostiteľov. V roku 1960 ukončil štúdium histórie nevšednou diplomovou prácou o problematike sociálneho postavenia obyvateľstva hornej Oravy na prelome 19. a 20. storočia. Práve štúdium histórie mu poskytlo základ interdisciplinárneho prístupu k tradičným témam etnografie. Nastupuje do práce v Oravskom múzeu, potom do Okresného domu osvety v Dolnom Kubíne. Kľúčová je už jeho prvá materiálová štúdia Ľudové staviteľstvo severnej časti Oravy (1964) s konkrétnym vymedzením údajov (1 103 domov), definovaním osídlenia, pôdorysov, hospodárskych a sociálnych podmienok vývoja usadlostí, ich foriem, konštrukcií, architektonicko-výtvarných prvkov. A k tomu pridal (dnes už nemožné) štatistiky, grafy a už aj povestné Jurajove kresby, ktoré sú neraz objavnejšie než pasívna fotodokumentácia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite