Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Pajštúna do Himalájí

.michal Novota .časopis .reportáž

V batohu nesiem dva úlomky zo stien hradu Pajštún. Neťažia ma. Nesiem ich piatim ľuďom, ktorých osud ma odmalička fascinoval. Po ich stopách budem kráčať. Pod Mount Everest.

Keď je v Bratislave prívetivo teplo a vzduch vonia jarou, na Pajštúne, zrúcanine niekdajšieho majestátneho hradu, je vždy plno. Na bývalých hradných nádvoriach sa opekajú špekáčiky. Strmé steny okolo rozpadnutých múrov sú zase obsadené prevažne mladými ľudmi v prilbách a lezeckých postrojoch. Cinkajú skoby, ťahajú sa laná a lezú sa prvé lezecké metre.

Tak tomu bolo aj pred tridsiatimi a štyridsiatimi rokmi, keď sa po týchto bralách štverali naši elitní „pavúci“, vtedy bývajúci alebo študujúci v Bratislave. Jozef Psotka, prezývaný Juzek, tu bol „tatom“, ktorý nadchýnal pre lezenie mladších. Tými boli Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaro Jaško z bratislavského klubu IAMES. Pajštún bol pre nich domovom. Tretí aprílový víkend tohto roku som im tu zabalil dva malé kúsky pajštúnskeho vápenca.

Odnesiem ich uložiť na smutnejšie miesto – Gorak Shep na ľadovci Khumbu pod mohutným Mount Everestom, najvyššou horou sveta. Jej volanie sa stalo pre nich osudové. Všetci piati na nej našli svoj hrob. Už ako malý som hltal ich príbehy. Nechápal som, ako tí štyria mladší mohli obetovať tak veľa pre jeden kopec. Nerozumel som, ako mohli zmiznúť. Len tak, bez stopy. Po tom, ako odliezli himalájsky hit storočia – Boningtonovu cestu alpským štýlom. Tí chalani boli vtedy v mojom veku. Azda preto ma ich príbeh neprestal fascinovať a stal sa mi tak zvláštne osobným. Budem nasledovať ich stopy z jesene 1988 a sprevádzať dvoch našich odvážnych lezcov – Vlada Štrbu a Zoliho Pála, ktorí sa o niekoľko dní pokúsia zopakovať výkon tých štyroch z roku 1988. S jedným rozdielom. Chcú sa z ťažkej cesty vrátiť živí.

letíme do Káthmandu

V utorok 19. apríla na bratislavskom letisku vyzerám svojich dvoch parťákov, Jána Madarása, experta z Ústavu vied o zemi zo Slovenskej akadémie vied, a Romana Pafka, vytrvalostného bežca a nadšenca hôr. Jano má cestovateľských zážitkov plnú kapsu, Roman ma udivuje príbehom o tom, ako raz zabehol 193 km na streche Slovenského rozhlasu. Spolu budeme tvoriť nelezeckú časť expedície Everest Hardway 2016.

Pred check-inom na let do Dubaja sa zliezajú dovolenkári a niekoľko biznismenov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite