Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Princov purpurový svet

.peter Bálik .časopis .nekrológ

Najprv David Bowie, potom Prince. Svetová popmusic prišla o ďalšiu svoju superhviezdu s talentom, ktorý akoby nemal limity.

Celý svet sa v piatok obliekol do purpurovej farby. Tá akosi navždy bude patriť americkému spevákovi Princovi vďaka jednému z jeho najväčších hitov Purple Rain. „Jeho talent nepoznal žiadne limity,“ povedal Mick Jagger po tom, čo legenda soulovej a funkovej hudby odišla z tohto sveta vo veku 57 rokov.

stroj na hity

Nikto si nevie predstaviť, ako by vyzerali 80. roky bez tohto malého génia popmusic. Prince sa narodil ako Prince Rogers Nelson 7. júna 1958 v Minnesote, a to v afroamerickej muzikantskej rodine. Jeho otec bol lídrom džezovej kapely, mama spievala v speváckom súbore. Meno Prince mu dal otec preto, aby to v hudbe dotiahol oveľa ďalej ako on. Na klavíri sa začal učiť už ako sedemročný, v trinástich presedlal na gitaru a o rok na to už vedel hrať na bicích. Jeho prvá skupina sa volala Grand Central a hrala všetko od funku cez soul až po hendrixovské hity.

Rád zdôrazňoval, že jeho najobľúbenejšou pesničkárkou je Joni Mitchell. Keď do kancelárie Warner Bros prišla jeho demo nahrávka, zástupcovia firmy vedeli, že majú v rukách obrovský talent. Osemnásťročný podpísal výnimočný kontrakt, ktorý mu umožňoval celkom slušnú autonómiu. Aj ten sa mu neskôr zdal príliš zväzujúci.

„Prosím, len ma nepropagujte ako čierneho umelca,“ odkázal svojmu vydavateľovi Prince, ktorý sa vždy snažil vymaniť zo stereotypov a rád provokoval výstrednosťou a sexuálnymi dvojzmyslami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite