Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Ústavnosť proti spravodlivostiÚstavný súd SR rozhodol, že zákon o

Ústavnosť proti spravodlivosti
Ústavný súd SR rozhodol, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku, schválený pred troma rokmi väčšinou 114-tich poslancov parlamentu, je protiústavný a odmietol ho ako celok. Podľa súdu totiž porušuje ústavný princíp právnej istoty, je retroaktívny, oslabuje základné vlastnícke právo, prelamuje zásadu dôkazného bremena na strane štátu, vytvára priestor na netransparentnosť pri výkone moci, a teda nie je zlučiteľný s právnym štátom.
Téma má tri roviny: odbornú, politickú a mocenskú. V odbornej ide o legitimitu preukazovania pôvodu majetku v právnom štáte. Navrhnutý mechanizmus pochádza z Talianska, kde sa používa na boj proti mafii a dokumentovaní majetku nadobudnutého pri obchode s drogami. Na Slovensku mal byť takýto mimoriadny mechanizmus použitý na najväčšie zločiny postkomunizmu z obdobia kriminálnej privatizácie. Následkom toho vznikli zvláštne politické koalície za a proti zákonu. Na strane represie stáli Robert Fico, Vladimír Palko či Daniel Lipšic. Na strane právneho puritanizmu Vladimír Mečiar, Ján Slota, Pavol Rusko, Peter Zajac či Ernest Valko. Hoci mal v spore za uplynulé tri roky každý z  menovaných úplne iný motív, išlo o jeden z najzaujímavejších zápasov s postkomunizmom po roku 1989. Jedným z riešení patovej situácie mohol byť pre zákon pozastavený Ústavným súdom návrh poslancov Vladimíra Palka a Pavla Minárika z apríla tohto roku. Navrhli, aby sa fakticky ústavné kvórum 114 poslancov pri schválení zákona v roku 2005 potvrdilo jeho opakovaným schválením, ako ústavného zákona, čím by sa spor o jeho neústavnosť skončil. Robert Fico však po počiatočnej podpore Palkovho návrhu zaradil spiatočku a obštrukciou sa hlasovaniu o predloženej novele vyhol. Rozhodnúť mal Ústavný súd.
Celý spor má teda po minulotýždňovom rozhodnutí Ústavného súdu jasne čitateľný záver: Ficovi na zákone nezáleží a v spore ustúpil verejne ohrozenému Slotovi a Mečiarovi. Viac ako na preukazovaní pôvodu majetku mu záleží na preukazovaní stability postkomunistickej koalície. A Ústavný súd pritom poslúcha na slovo: keď bolo treba, na žiadosť predsedu parlamentu nezmyselne odložil rozhodnutie a keď rozhodol, tak v záujme novej „ústavnej“ väčšiny. Prekvapivým koalíciám z roku 2005 je koniec a najväčšiu radosť z ochrany ústavnosti majú tí, čo nevedia preukázať pôvod vlastného majetku.
.jd

Eurolíder
Exminister vnútra Vladimír Palko bude lídrom Konzervatívnych demokratov Slovenska vo voľbách do Európskeho parlamentu. Jeho europrogram tvoria tri hlavné body: nesúhlas s harmonizáciou daní, nahradenie politiky prisťahovalectva prorodinnou a propopulačnou politikou a vytvorenie silných vojenských jednotiek EÚ, ktoré budú schopné zasahovať v priľahlých regiónoch Únie.
.jm

Búranie
V Bratislave zbúrali historickú stavbu bývalej budovy bakelitu v areáli Gumonu. Chránený objekt zbúrali bez povolenia. Polícia stavebníkov zastaviť nedokázala, nechala sa presvedčiť, že búranie je v poriadku. Aktivisti upozorňujú, že pokuty za protiprávne búranie sú nízke. Bratislava uvažuje o stavebnej polícii. Otázka je, pred koľkými rokmi bolo na jej zriadenie neskoro.
.tg

Proti súkromníkom
Podľa správy agentúry SITA minister školstva Ján Mikolaj zvažuje zakázať súkromným školám zisk z poplatkov, ktoré vyberajú od rodičov. Šéf Asociácie súkromných škôl Ľ. Sloboda sa ohradil, že školné už dnes používajú na vzdelávanie. Väčšina súkromných škôl sú navyše neziskovky. Mikolaj následne vyhlásil, že nemá nič proti ziskom súkromných škôl a že celá vec je zložitejšia. Žeby?
.eč

Fico: vráťte SPP!
SPP sa nevzdáva a po odmietnutí predchádzajúceho návrhu na zvýšenie cien plynu prišiel s novým, ešte vyšším. Argumentuje veľmi drahým plynom na svetových trhoch. Premiér Fico však tvrdí, že ich návrh na zvýšenie o 20 percent „je šialený“ a dodal, že ak chcú zvýšiť ceny, nech radšej vrátia SPP vláde a tá im vyplatí „tých 130 miliárd, za čo to kúpili“. To sa dobre neskončí.
.rži

Fica očarila Štiavnica
Banská Štiavnica očarila Roberta Fica. Počas výjazdového zasadnutia vlády navrhol pre toto mesto postaviť cestu prvej triedy, zaviesť pravidelnú dotáciu v štátnom rozpočte a tiež zónu s nulovou DPH na podporu turizmu. Mesto, ktorému vládne pravica, nie je proti. Štiavnica má proste čaro: ručičky na mestských hodinách sú naopak a Fico myslí na znižovanie daní. Maškarový pochod Salamandra sa začal až po odchode vlády.
.jd



Alžbeta II.
Na svoj vek neuveriteľne svieža britská panovníčka sa rozhodla, že na jeseň zavíta na Slovensko (potom aj do Slovinska). Kráľovná je veľká cestovateľka, ale u nás ešte nebola, a tak prijala pozvanie prezidenta Gašparoviča a príde sa na nás pozrieť.

Mária Kreslová
Šéfka väzníc Mária Kreslová zorganizovala za štátne peniaze recepciu v reštaurácii, ktorú vlastní jej dcéra. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo ju prezident Gašparovič odmietol vymenovať do funkcie generála. Kreslová čelí aj podozreniam z netransparentných tendrov.

Štefan Harabin
 Ustál návrh na odvolanie. V parlamente sa veľmi netrápil s vysvetľovaním stykov s Bakim Sadikim, ale vrhol sa do útoku. Daniel Lipšic potvrdil, že Harabin mu v sále povedal: „pôjdeš do basy, ty hajzeľ.“ Kam by sa mal pobrať minister, je po tomto výroku každému súdnemu človeku jasné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite