Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desaťkrát o PJ Harvey

.peter Bálik .časopis .kultúra

Minulý víkend vydala nový album The Hope Six Demolition Projekt a bude jednou z najväčších hviezd Pohody.

Prinášame desať zaujímavých vecí o fantastickej pesničkárke PJ Harvey, ktorej sa nedávno podarilo zatriasť celým Anglickom.

1

Polly Jean Harvey prežila detstvo v Corscombe na farme svojich rodičov. Otec a matka patrili ku generácii hipíkov zo šesťdesiatych rokov, ktorí sa rozhodli žiť na vidieku. Malá PJ vyrastala v dome, kde stále znel Bob Dylan, The Rolling Stones, John Lee Hooker, Captain Beefheart alebo Bo Diddley. Z času na čas ich z Londýna prišli navštíviť známi hudobníci ako Ian Stewart (pianista z The Rolling Stones), ktorý zo sebou zobral aj svoju skupinu. Stewartova kapela mala skvelú dychovú sekciu a vďaka nej sa PJ rozhodla, že bude saxofonistka. Neskôr sa vydala vlastnou cestou, v 80. rokoch začala na protest proti hudbe svojich rodičov počúvať Duran Duran, no hudba sixties, ktorou v detstve nasiakla, nakoniec ovplyvnila jej smerovanie. V rozhovore pre Mojo okrem iného podrobne opísala život na farme, kde sa venovala činnosti, ktorú jej otec nemal v láske a prenechal to na svoju dcéru – baranom odrezávala genitálie. Proti tomu sa ohradila ochranárska organizácia PETA s tým, že ide o jeden zo spôsobov mučenia zvierat. Čokoľvek človek dnes povie, má politický rozmer.

2

Ako osemnásťročná sa stala členkou klubovej kapely Automatic Diamini, z ktorej neskôr vzniklo trio s Robom Ellisom na bicích a Ianom Oliverom na basgitare (toho neskôr vystriedal Steve Vaughan). Ich prvý koncert v apríli 1991 dopadol katastrofálne. Na začiatku tam bolo päťdesiat ľudí, po prvej pesničke sa im podarilo vyprázdniť sálu. Kapela hrala ďalej, potom sa objavila usporiadateľka a začala kričať na bubeníka, že či si neuvedomuje, že ich hudba sa nikomu nepáči. „Zaplatíme vám, môžete prestať hrať, zaplatíme vám,“ dodala. O pár mesiacov bolo všetko inak. V októbri 1991 PJ Harvey vydala debutový singel s názvom Dress. V časopise Melody Maker sa pesnička stala singlom týždňa a pochválil ju aj dídžej John Peel: „Táto pieseň je obdivuhodná, aj keď nie vždy príjemná.“ Tento moment odštartoval jej kariéru, ktorá takmer stroskotala po prvom koncerte.

3

Dnes si už málokto spomenie, že kedysi dostala bizarnú nálepku – alternatívna Madonna. To preto, že vo svojich raných pesničkách otvorene spievala o sexuálnych zážitkoch a triafala sa do mačistického sveta, no na rozdiel od Madonny sa prezentovala ako nahnevaná žena s elektrickou gitarou v ruke. Na pódiu pôsobila presvedčivo, vyzývavo a dokonca nebezpečne (dodnes ju sprevádza povesť drsňáčky), no mimo neho bola zraniteľná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite