Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda je len utópia (?)

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra

Inscenácie Martina Bendika sa nezvyknú hodnotiť v kategóriách páči/nepáči. Skôr beriem/neberiem. Presne taký je aj jeho najnovší režisérsky počin – Beethovenov Fidelio v SND.

Geniálny symfonik nebol divadelným skladateľom – napokon, ostal pri jedinej opere, aj tú viacnásobne prepracúval. Fidelio sa začína ako trochu naivný singspiel: Leonora chce vyslobodiť manžela Florestana z väzenia. V prestrojení za mládenca Fidelia vstupuje do služieb žalárnika Rocca a nedopatrením si získava lásku jeho dcéry Marzelline, o ktorú sa dovtedy uchádzal mladý Jaquino. V druhom dejstve sa dielo mení na veľkú tragickú operu: despotický guvernér Pizarro plánuje zniesť svojho politického odporcu Florestana zo sveta. Po Florestanovej záchrane (slobodu mu v poslednej chvíli prináša nový minister Fernando) sa Fidelio končí ako zborová apoteóza slobody – avšak viac oratoriálna než operno-divadelná. Javiskový život zabezpečuje Fideliovi hudba preniknutá humanistickým pátosom, prekrásna najmä v orchestrálnej zložke. Speváci sú skladateľovi vďační o čosi menej: Beethoven, vnímajúc ľudské hlasy ako nástroje symfonického orchestra, ich nijako nešetril.

politické divadlo

V SND sa titul objavoval zväčša v čase, keď sloboda dostávala na frak. Vo februári 1936, na prahu tragických vojnových udalostí, priniesla pamätná inscenácia avantgardného režiséra Viktora Šulca a dirigenta Karla Nedbala apelatívnu, varovnú umeleckú výpoveď. A v marci 1970, krátko predtým, než sa idey Pražskej jari začali rozkladať v normalizačných metastázach, si Július Gyermek dovolil inscenovať Fidelia ako politické divadlo a pôvodnú prózu nahradiť veršami Dominika Tatarku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite