Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor namiesto pamätí?

.eva Čobejová .časopis .literatúra

František Mikloško, ktorý bol dôležitou súčasťou tohto príbehu, si je vedomý svojej povinnosti. Vydal síce o tejto téme dôležitú knihu Nebudete ich môcť rozvrátiť, ...

... ale neustále túto tému pripomína, hovorí, píše o nej. Ale nielen tajná cirkev je jeho srdcovou témou, Mikloško má oveľa širší záber. Zaoberá sa politikou, výtvarným umením, históriou či stavom Katolíckej cirkvi na Slovensku. Keď človek zájde do kníhkupectva, môže si tam dnes vybrať z Mikloškovej tvorby až tri knihy Desať spravodlivých, Znamenia čias a Radosť evanjelia na Slovensku.

No predstava, že by si František Mikloško sadol a napísal vlastné pamäti, kde by opísal, ako vyrastal, čo ho formovalo, ako fungoval za socializmu, ako vybavoval Sviečkovú demonštráciu, ako ho šikanovali eštebáci alebo ako sa stal šéfom SNR – je dosť utopická. František Mikloško by zrejme bol presvedčený, že toto nikoho nebude zaujímať a že je tu ešte veľa iných statočných ľudí, ktorých osud musí on zaznamenať a zverejniť (pravidelne to robí aj v našom časopise v rubrike Kreslo pre Františka Mikloška). Aj jeho prvá odpoveď na výzvu Jána Štrassera, aby spolu urobili knižný rozhovor, bolo odmietnutie – ako nezmysel či blbosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite