Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šír film!

.lk .časopis .ostatné

Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch je pomerne mladým elementom medzi podujatiami tohto druhu. Popri dvoch veľkých festivaloch, ako je ArtFilm a MFF Bratislava, je Cinematik po troch rokoch nováčikom. Zaujímavým nováčikom.

Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch je pomerne mladým elementom medzi podujatiami tohto druhu. Popri dvoch veľkých festivaloch, ako je ArtFilm a MFF Bratislava, je Cinematik po troch rokoch nováčikom. Zaujímavým nováčikom.

Nezaťaženosť vlastnou históriou ponúka jeho mladým organizátorom možnosť priniesť niečo extra vášnivým divákom, ktorí bažia (nielen) po alternatívnych filmoch. Už tretí rok Piešťany ponúkajú filmovým nadšencom príjemnú atmosféru dýchajúcu príbehmi na filmových plátnach. Ako sa pre .týždeň vyjadril výkonný riaditeľ Tomáš Klenovský, MFF Cinematik „je výnimočný najmä svojím prístupom k divákovi.
Chceme byť k divákovi otvorení dnes, keď organizujeme tretí ročník, ale aj vtedy, keď budeme organizovať tridsiaty. Akýkoľvek rast festivalu nesmie znamenať prerušený kontakt s divákom. Tento festival je a vždy bude pre ľudí." A preto je dostupný prakticky každému, koho zaujme jeho program. Celotýždňová akreditácia je, takpovediac, „za babku" a návštevník sa môže popri bohatom filmovom programe zostavenom z hlavnej súťaže a deviatich nesúťažných sekcií zúčastniť aj na množstve sprievodných podujatí.
Ak sa rozhodnete objavovať čaro filmu, v Piešťanoch budete na správnom mieste. Otvárací ceremoniál ponúka španielsky film V Sylviinom meste a potom sa môžete tešiť na ďalších 118 filmových lahôdok vo ôsmich kinosálach a premietacích priestoroch.
Predstavenie nesúťažných sekcií sľubuje napríklad prezentáciu slovenských filmov nakrútených za posledný rok (Čo dom dal), sekciu predpremiér a sekciu kritikou oceňovaných filmov (Hore-dole prúdom) či päticu filmov, ktoré patria k tomu kvalitatívne najlepšiemu, čo sa v premiérach objavilo v slovenských kinách – Pokánie, Prísľuby východu a iné (Kinema choice).
Azda najpodstatnejšou sekciou je tá súťažná – Meeting Point Europe (Miesto stretnutia Európa), ktorá predstaví 11 filmov, nakrútených za posledný rok v Európe (vybrali ich mladí európski kritici). Tri z nich získajú hlavnú cenu, cenu diváka a cenu primátora. Cinematik predstaví aj profil jedného z najlepších španielskych režisérov – Venturu Ponsa, ktorý osobne uvedie svoje filmy (napr. Barcelona, Život na hrane a i.) a na záver festivalu si prevezme cenu REŠPEKT, ktorú organizátori festivalu udelia prvýkrát.
V zaujímavom sprievodnom programe Cinematik ponúka oceňované avantgardné a alternatívne kapely, ako jediný festival sa bude venovať mediálnej gramotnosti a voľnú chvíľu si môžu návštevníci spestriť aj workshopom. MFF Cinematik Piešťany sa uskutoční v dňoch od 10. do 15. septembra. Viac informácií získate na internetovej stránke www.cinematik.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite