Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nerómsky splnomocnenec pre Rómov?

.peter Pollák .miroslav Pollák .časopis .polemika

Novým splnomocnencom vlády pre rómske komunity sa stal Neróm Ábel Ravasz. Je dobré, ak na čele tohto špecifického úradu nie je príslušník rómskej národnosti?

Polemizujú bývalí splnomocnenci.

peter Pollák

Člen strany OĽaNO bol zvolený ako prvý poslanec NR SR rómskej národnosti. V rokoch 2012 – 2016 bol splnomocnencom vlády pre rómske komunity. Vyučuje romológiu a sociálnu politiku na UKF v Nitre a Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety.

Na Slovensku sú tri výrazné menšiny – maďarská, rusínska a rómska. Nájdeme medzi nimi veľa prienikov (ako jedinečná kultúra, jazyk a často „zúfalá chudoba“). Na druhej strane existuje markantný rozdiel – etnikum.

Rómovia sú iní, a to často aj na prvý pohľad. Mediálny diškurz je plný reportáží o sociálne slabších Rómoch, ktoré sa často vysielajú „o nás bez nás“. Slovensko potrebuje niekoho, kto sa tomu postaví a bude meniť tento stereotypný obraz.

Úprimne je mi ľúto, že ako veľmi výrazná menšina nemáme autoritu na vládnej úrovni. Pre Rómov veriacich v prirodzené autority je absencia rómskych zástupcov v dôležitých spoločenských pozíciách signálom menejcennosti. Ako môžeme veriť v systém, ktorý sa nám neumožnil na ňom spolupodieľať? Opäť je to len naša vina?

Rómska príslušnosť splnomocnenca pre Rómov by mala byť samozrejmosťou, a to nielen ako symbolika, ale aj ako praktická nevyhnutnosť.

Práca splnomocnenca je o presadzovaní opatrení, na ktoré musí získať podporu inštitúcií, verejnosti, ale aj aspoň časti samotných Rómov. Musí vedieť dostatočne komunikovať nielen s politikmi, ale aj bežnými ľuďmi. A nepochybne musí veľmi dobre vedieť komunikovať aj s najchudobnejšími Rómami v osadách a najlepšie (maďarská menšina to môže asi najviac potvrdiť) v materinskom jazyku samotných Rómov.

Mladým Rómom chýbajú vzory. Sú vyslovene demotivovaní. Často sa neučia len z toho dôvodu, že v tom nevidia ďalší zmysel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite