Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O tom, ako nás utvárajú naše záväzky

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Ak sa nad tým viac zamyslíme, ľahko postrehneme, že modernými spoločnosťami prestupujú predovšetkým štyri veľké sily. Migrácia, globalizácia, internet a kultúrna autonómia.

Výsledkom globálnej migrácie je demografická rozmanitosť. Ekonomická globalizácia síce vytvára širšie príležitosti, no aj nerovnosť. Internet priniesol ľuďom viac možností, čo si kúpiť a na čo si dať pozor. Kultúra autonómie dáva hodnotu individuálnej voľbe a sebaurčeniu.

Všetky tieto sily rozviazali ruky jednotlivcovi alebo aspoň jednotlivcom so slušným vzdelaním, no nepriniesli až tak veľa dobra pre národnú súdržnosť a sociálne „tkanivo“. Platová nerovnosť sa stáva výzvou pre ekonomickú súdržnosť tam, kde sú veľké rozdiely medzi triedami. Demografická rozmanitosť je zas výzvou pre kultúrnu súdržnosť, keď na seba narážajú rôzne etnické skupiny. Zdôrazňovanie individuálnej voľby je výzvou pre komunitnú súdržnosť a ustálené sociálne zväzky.

Oslabenie sociálneho tkaniva vytvorilo celú reťaz problémov. Odcudzení mladí ľudia sa spájajú s ISIS, vďaka čomu môžu nadobúdať pocit, že niekam patria. Izolovaní tínedžeri strieľajú po školách. Mnohí ľudia vyrastajú v spustnutých, dezorganizovaných štvrtiach. Politická polarizácia narastá, keďže ľudia na jednej strane politického spektra často nemajú nijaké väzby s tými, ktorí stoja na druhej strane. Rasová animozita neústupčivo pretrváva.

Zvláštne je, že ľudí čoraz častejšie sužuje pocit bezmocnosti, straty, že sa s tým ešte dá niečo urobiť. Predpokladom toho, že sa rozviažu ruky jednotlivcovi, bolo, že to povedie k posilneniu celých más.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite