Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Liek pre chorľavé zdravotníctvo

.michal Magušin .lukáš Krivošík .časopis .téma

Predvolebná kampaň priniesla spoločenskú objednávku na to, aby politici konečne pohli chorľavým slovenským zdravotníctvom. Rezort dostal krízového manažéra v osobe Tomáša Druckera.

Čo by s ním mal spraviť?

Stal sa toxickým a zároveň zostal lukratívnym. Doterajší šéfovia zdravotníckeho rezortu svojím konaním či nečinnosťou vyhnali do ulíc zdravotné sestry, ktoré hnevá nespravodlivé ohodnotenie ich práce, ako aj zlé pracovné podmienky. „Paška do basy!“ kričali námestia plné nespokojencov z kauzy predraženého CT-čka. Nehovoriac o masérovi Kostkovi, tete Anke a ďalších epizódkach. Napriek týmto nepríjemnostiam je pre politikov s biznisovými záujmami ministerstvo zdravotníctva stále lákavé. Dostáva viac ako štyri a pol miliardy eur ročne z rozpočtu a pri štipke šikovnosti sa na politicky nominované stoličky v štátnych nemocniciach či úradoch dá dosadiť veľa spriaznených duší. Podpísať zmluvy. Zarobiť.

Pred ministrom zdravotníctva je teda sizyfovská úloha. Musí čeliť verejnému tlaku (hlavne vlastným voličom) a zároveň musí zabezpečiť, aby sa smerácky vlk nasýtil a ani ovce – teda voličov – to príliš nepoburovalo.

Kto by si na túto ťažkú úlohu trúfol? Smer to vyriešil povolaním krízového manažéra Tomáša Druckera. Má to svoje výhody. Nie je priamo spájaný so Smerom, kedykoľvek sa od neho strana môže dištancovať bez veľkej straty na imidži. Zároveň z neho ide závan nestrannosti a manažérskej šikovnosti. Vie komunikovať, a to sa od neho bude pri nespokojencoch žiadať. Zároveň neurobí nič zásadné bez posvätenia Smeru. Alebo to je trochu inak. Prinesie minister Drucker novú nádej pre zdravotníctvo?

prídu zmeny?

Nejaké novosti vidno už teraz. Premiér Fico po ôsmich rokoch vládnutia verejne priznal, že zdravotníctvo je problém. A ľudia, ktorí sa v rezorte orientujú, nemajú námietky proti riešeniu s krízovým manažérom. Marian Faktor, bývalý riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, manažér v Dôvere a zároveň expert KDH pre zdravotníctvo, si dokonca myslí, že zmeny určite nastanú. „Žiadna politická strana nemôže ignorovať ďalších lekárov, sestričky a iných protestujúcich na uliciach. Chráň nás Boh, aby to urobili pacienti. Toto už nebude nikto riskovať. Aj Smer vidí ten rezort ako rizikový.“

Zdravotné sestry to tiež vidia nádejne. Predsedníčka odborov zdravotných sestier Monika Kavecká sa z vývoja nezdá skleslá, od nového ministra očakáva konštruktívne riešenia. Skeptickejší je šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite