Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česi a pápež

.časopis .téma

Vplyv na Slovensku majú aj intelektuáli či politici z cudziny. Tradične najvplyvnejší sú Česi.

Vplyv na Slovensku majú aj intelektuáli či politici z cudziny. Tradične najvplyvnejší sú Česi.


Nech ide v podstate o akúkoľvek oblasť, v každej sa nájde nejaký Čech, známy a vplyvný aj u nás. Pre liberálnu pravicu Václav Klaus, pre liberálnych kresťanov  Tomáš Halík, ale dalo by sa hovoriť aj o umelcoch či niektorých publicistoch. Ak odhliadneme od prezidenta Klausa, za pozornosť stoja obzvlášť dvaja: prezident Havel a bývalý premiér Zeman. Havel je symbolom Novembra a intelektuála v politike. Jeho poslednej hre sa v našich kníhkupectvách veľmi nedarilo, ale Havlove eseje vychádzajú v denníku SME a SND pripravuje uvedenie jeho hry. Československý a následne český prezident má najväčší vplyv na ľudí, ktorí odmietali rozdelenie Česko-Slovenska. Do akej miery je vplyvný Miloš Zeman? Pomerne výrazne: Zeman je pre mnohých ideovým inšpirátorom strany Smer. Jeho knižky Jak jsem se  mýlil v politice a Vzestup a pád české sociální demokracie sú v Smere takmer posvätné, rovnako ako vzťah k moci. Fico sa v mnohom snaží Zemanov kód napodobniť, či už ide o pohltenie, alebo zničenie malých strán naľavo, baženie po moci ako politickom cieli. Dôležité sú však aj rozdiely, či už v zmysle pre humor, alebo vo vzťahu k privatizácii.


Vplyvní u nás nie sú iba Česi. Americký mysliteľ slovenského pôvodu Michael Novak, ktorý dostával v minulých rokoch veľký priestor v našich médiách, u nás dokonca založil aj letnú školu, ktorú dnes vedie iný Američan so slovenskými koreňmi, Robert Royal. O väčšom vplyve však hovoriť nemožno. Týka sa to aj inak prekladaných neokonzervatívcov či amerických liberálov. Pokiaľ ide o Angličanov, za zmienku stojí Roger Scruton, ktorý za komunizmu podporoval československých disidentov (ako prejav historickej zodpovednosti za Mníchov) a politickú pravicu po roku 89. Jeho vplyv sa však nedá porovnať s vplyvom dávno mŕtveho Hayeka.

Bez diskusie najvplyvnejším žijúcim intelektuálom na Slovensku sa tak stáva pápež Benedikt XVI. Jeho diela sa tešia obrovskému záujmu a Ratzinger je celosvetovo aj na Slovensku najpredávanejším intelektuálom našich čias. Len z jeho knihy Ježiš Nazaretský sa u nás predalo takmer 15-tisíc kusov. Rovnako vysoký je predaj aj jeho ďalších kníh, ktorý dosahuje tri až päťtisíc kusov. Benedikt je tiež často citovaný, od Hradného vrchu po kazateľnice v kostoloch a jeho prejavy o islame či o sekularizácii vzbudzujú širokú pozornosť aj v mainstreamových médiách. Zdá sa teda, že rebríček zahraničného vplyvu by dopadol: Benedikt, Havel, Zeman. Trochu bizarná kombinácia, ale viac ako o nich hovorí najmä o nás.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite