Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve silné výpovede

.pavel Peter Gojdič .časopis .história

V rokoch 1939 a 1942 napísal gréckokatolícky biskup Pavel Peter Gojdič dva listy ako reakciu na rasovú segregáciu židovského etnika v našej krajine a v Európe.

Prinášame ich v plnom znení.

Pastiersky list o rasizme a medzinárodnej situácii

Všetkým veľadôstojným otcom kňazom!

Žijeme v búrlivých časoch nacionalizmu, šovinizmu a rasizmu. Toto nešťastné a nákazlivé učenie, ktoré v človeku vidí predovšetkým Japonca alebo Číňana, a nie človeka, nie svojho blížneho, vyčíňa ako nový nebezpečný blud na celom svete, a zvlášť v Európe si vyberá svoje obete.

Terajší uvedomelý nacionalista sa nevie spriateliť s myšlienkou, že každý človek, či je biely, alebo čierny, Tatár, alebo Turek, je rovnakým stvorením Božím, a preto má rovnaké právo na život a na všetko, čo je mu milé, či už to je [rodná] reč, vzácne zvyky alebo starobylé milé tradície. Nechce uznať, že Stvoriteľ netriedil ľudí na skupinu vyvolených a skupinu druhoradých, že Spasiteľ sveta za každého zomrel, každého vykúpil a vyzdvihol k dôstojnosti Božieho dieťaťa.

A keďže moderný hriech šovinistického nazerania na svet tu a tam pokúša už aj kňazov a medzi blížnymi už spôsobil premnoho krívd a neprávostí, a spôsobuje ich čoraz viac a viac, vyzývam veľadôstojných otcov kňazov, aby sa chránili pred touto nebezpečnou epidémiou, neodvážili sa vstúpiť do služieb spomenutého bludu, ale pamätali na to, že našou prvou a hlavnou povinnosťou je šíriť Božie kráľovstvo, ohlasovať sväté evanjelium, a nie stať sa propagátormi učenia, ktoré šíri medzi ľuďmi nenávisť, spôsobuje krivdy, ktoré sa jednoducho protiví Kristovmu učeniu a narobilo už tak veľa zla a nešťastia vo svete, že viac už ani netreba.

Prirodzene, milovať svoje, pracovať pre blaho svojho národa je povinnosťou každého človeka, a samozrejme, i duchovenstva – veď aj Spasiteľ miloval svoj národ (plakal nad nešťastím Jeruzalema a zaslepenosťou svojho národa), ale milovať svoje neznamená nenávidieť cudzie, to nedáva nikomu právo robiť inému krivdu, škodu, roztrpčovať, ujarmiť svojho blížneho.

Čo najvážnejšie pripomínam všetkým kňazom, hlavne dušpastierom, ktorí vedú veriacich rôznych nacionálnych a politických smerov, aby sa neodvážili fanaticky exponovať v prospech nijakého smeru, lebo tým by oddialili od seba veriacich ostatných smerov. Sme povinní pridržiavať sa príkladu apoštola Pavla, ktorý o sebe hovorí: „Pre Židov som sa stal akoby Židom, aby som získal Židov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite