Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aby sme nehádzali kamene

.lukáš Krivošík .časopis .literatúra

Publicista Jozef Hajko napísal knihu o spolužití s Rómami na Slovensku, aká tu doteraz chýbala. Prístupný jazyk kombinuje s rozsiahlymi odbornými zdrojmi.

A vinu na problémoch nehľadá jednostranne len u majority.

Verejná debata o situácii Rómov sa u nás nachádza v zajatí extrémov. Z jednej strany zaznievajú krčmové reči o „cigánskych parazitoch“. Z druhej strany zase prichádza unáhlené nálepkovanie „fašizmom“ každého, kto vidí príčiny tejto problematiky aj niekde inde, než je len biely rasizmus či diskriminácia. Silné nálepky svojím nadužívaním následne podliehajú inflácii a keď skutočný fašizmus vstupuje do vysokej politiky, zrazu nám chýbajú slová, ktoré by ešte boli schopné svojou naliehavosťou mobilizovať verejnosť. Striedmejší prístup k rómskej otázke si musí namáhavo raziť cestu medzi mlynskými kameňmi neonacistickej krčmy na jednej strane a ľavicovo-liberálnej politickej korektnosti na strane druhej. Pričom oba extrémy sa navzájom posilňujú.

Do tejto situácie vstupuje kniha Hoď do mňa kameňom s podtitulom „Spolužitie s Rómami na Slovensku“ ako zjavenie. Jozef Hajko, ktorý v minulosti pôsobil ako ekonomický novinár (dva roky bol šéfredaktorom týždenníka Trend), sa snaží byť vecný, spravodlivý a ísť pod povrch. Nezapiera, že voči Rómom na Slovensku naozaj panuje široko rozšírená nevraživosť. Cituje napríklad jeden experiment Inštitútu pre finančnú politiku (IFP), z ktorého vyplýva, že Róm oproti bielemu s rovnakou kvalifikáciou má len menej ako polovičnú šancu dostať pozvánku na pracovný pohovor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite