Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómom by pomohol osobný prístup

.lukáš Krivošík .časopis .rozhovor

Rómska otázka sa podľa neho nevyrieši tak, že ju zasype vláda peniazmi. Nabáda snažiť sa pochopiť mentalitu Rómov. A riešiť problémy v spolužití lokálne. 

Publicista a autor knihy Hoď do mňa kameňom Jozef Hajko.

Napísali ste už knihu o slovensko-maďarských vzťahoch, potom o vojnovom slovenskom štáte. Teraz zase o Rómoch. Náročky si vyberáte spoločensky kontroverzné témy?

Áno, určite. Rád hľadám odpovede na otázky, ktoré spoločnosť trápia najviac, hoci niekedy skryto. V prípade Rómov vnímam problém ako veľmi vážny. Aj keď spoločnosť to tak nevníma.

Dá sa to takto tvrdiť? Veď v oblastiach, kde je rómskych osád veľa, sú tieto problémy vnímané ako akútne.

Tam iste. No keď si vezmete prístup dosluhujúcej vlády, nemyslím si, že by tento problém vnímala ako svoju prioritu. Napriek tomu, že v tých oblastiach, ktoré spomínate, je to naozaj vnímané inak.

Pred rokmi, keď si Smer ešte len hľadal na politickej scéne miesto, si Robert Fico budoval imidž ľudového tribúna aj prostredníctvom chlapských vyhlásení k rómskej problematike. V roku 2012, keď vládu mohol zostaviť sám, dal post príslušného splnomocnenca opozičnému poslancovi Petrovi Pollákovi. Ako hodnotíte jeho výsledky?

Už to, že tento úrad pripadol opozícii, mi pripadá ako zbavovanie sa zodpovednosti. V tejto oblasti nemôžete čakať krátkodobé výsledky, aj keď sa téme venujete úprimne. Splnomocnenec pre rómske komunity bol navyše zaradený pod ministerstvo vnútra, čo ho nepochybne obmedzovalo. Varil teda z toho, čo dostal. V súčasnom programovacom období sú vyčlenené veľké peniaze na Rómov z eurofondov. Lenže za vlády Roberta Fica akoby sa všetko meralo množstvom vynaložených prostriedkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite