Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím chceš byť? Udavač, udavač

.anton Vydra .časopis .literatúra

Aristoteles zaradil udavačov do jedného radu so „zhubnými zločincami, ktorí ľudu iba lichotili bez ohľadu na jeho prospech“.

Keď čítam texty v knihe Udavačstvo, dýcha na mňa táto zhubnosť opäť a v duchu si pospevujem tú pesničku od Bez ladu a skladu.

Knihu Udavačstvo zostavil Miroslav Pollák z Ústavu rómskych štúdií na Prešovskej univerzite z 52 pohľadov na fenomén, ktorý síce vonkoncom nie je iba náš slovenský, no nadobudol u nás gigantické rozmery. Čitateľa sa zmocní údiv, keď vidí, ako sa to v knihe hmýri výrazmi ako denuncovať, konfidentstvo, špicľovanie, donášač, informátor, sykofant. Tie výrazy pôsobia ako synonymá a disponujú nimi aj iné jazyky. Samozrejme, drobné významové rozdiely sú vždy namieste. Grécky sykofant bol pôvodne ten, kto „ukazoval figu“, známe gesto palca medzi ukazovákom a prostredníkom. Slovo „figa“ malo v tom čase silný sexuálny a vulgárny podtón, pretože okrem iného označovalo aj ženské genitálie. Samozrejme, aténski udavači nechodili hore-dolu ukazovať ostatným figu (ani borovú, ani nijakú), ale naozaj pre vlastný prospech alebo z pomstychtivosti žalovali, mobovali a donášali na iných. Preto im celkom prirodzene prischlo aj toto hanlivé označenie ľudí, ktorí sa správajú z princípu neslušne.

kto je vlastne udavač?

V Pollákovej knihe sa však stretneme s mnohými podobnými vysvetleniami toho, čo všetko udavačstvo znamená. Je to úkaz, ktorý má veľa rozmerov a niektoré z nich nemusia niesť vôbec negatívne významy. Nie všetci autori sú ochotní hovoriť o ňom len ako o zle, o prašivom správaní a „krtkovstve“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite