Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo má silu

.rži .časopis .týždeň v ekonomike

Rozhovor s

Rozhovor s ekonómom a riaditeľom inštitútu INEKO Eugenom Jurzycom o regulácii, o spôsobe uvažovania súčasného premiéra a o jeho dôsledkoch.


.existuje ekonomický dôvod regulovať ceny energií?
Každá regulácia má vplyv na cenu a každý trh je regulovaný. Monopolné trhy viac a trhy, ktoré sú monopolné dlhodobo, najviac. Takto to bude ešte dlho, takže táto téma nie je podľa mňa „na stole“. Dnešný problém na Slovensku spočíva v tom, ako vláda vníma úlohu regulácie. Je evidentné, že najmä premiér považuje reguláciu za hru s nulovým súčtom – teda že ak v nej jeden má vyhrať, iný musí prehrať. Jednak premiér takto vníma svet, a okrem toho vie, že mu takéto vulgárne konfrontačné vnímanie sveta prináša, aspoň zatiaľ, vysoké preferencie. Ak reguláciu nedokážeme chápať ako niečo, pri čom môžu vyhrať všetci, je lepšie neregulovať vôbec.


.čo by znamenalo vyvlastnenie podielov zahraničných akcionárov v energetických firmách?
Ak by to premiér urobil bezplatne, tak si zaslúži miesto v učebniciach. V kapitole o Stalinovi a Gottwaldovi. Férovú náhradu nedokáže vlastníkom vyplatiť. Seriózne uvažovať o následkoch tohto kroku sa asi ani neoplatí. Robert Fico v ostatných dňoch útočí hlava-nehlava, zrejme v dôsledku poklesu preferencií. Ak by prikročil k realizácii takýchto bláznivých nápadov, predpokladám, že ľudia, ktorí naňho majú páky a ktorí ho už najmenej raz „stiahli z obehu“ – keď sa kedysi dávno volil predseda SDĽ – by tak urobili opäť. Ak nie, tak by to časom urobil volič, ale s väčšími nákladmi pre spoločnosť.

.aké následky bude mať silnejúca regulácia?
Za najnebezpečnejšiu momentálne považujem nestabilitu regulácie. Investori si „môžu vybrať“, či ich vláda podporí vo výstavbe jadrových elektrární, alebo ich, naopak, vyvlastní bez náhrady. V takomto prostredí miera investícií klesá pod optimum a cena, naopak, rastie nad optimum. Robert Fico by si mal uvedomiť, že slovo má silu. Tak ako sa Jánovi Slotovi podarilo dosiahnuť, že veľká časť slovenských detí nemá rada Maďarov, premiér nakoniec zaseje do spoločnosti nenávisť. Nielen medzi podnikateľov a „obyčajných“ ľudí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite