Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Všetci nevinní

Všetci nevinní 
Po minulom týždni sme si mohli opäť raz vydýchnuť. Už sa aj zdalo, že slovenskí politici podvádzajú, ale podľa orgánov to tak nie je.
Ako prvý sa podozrenia zbavil minister financií Ján Počiatek. Závery správy Národnej banky Slovenska (NBS) o prešetrení možného úniku dôverných informácií v súvislosti s májovou zmenou centrálnej parity slovenskej koruny sú podľa ministra financií Jána Počiatka jednoznačné a potvrdzujú, že celá kauza bola vykonštruovaná. NBS tvrdí, že dôverné informácie o zmene úradného kurzu koruny a konci mája nikto nezneužil a ani sa na tom neobohatil. "Je to vyslovene agenda najmä Ivana Štefana a Ivana Mikloša, ktorí vykonštruovali naozaj niečo, čo vôbec nemá reálne základy. Akékoľvek vnášanie ďalších pochybností, to je podľa mňa už len varenie z vody," uviedol po rokovaní vlády Počiatek.
Ešte v júni Počiatka chránil pred opozíciou aj premiér Fico so slovami: "Čo chcú povedať zajtra? Že pršalo? Svietilo? Veľa rýb? Málo rýb? Malá jakuza? Veľká jakuza? To je trápne. Schôdza Národnej rady môže stáť aj milión korún. Úplne zbytočne na nás zajtra bude opozícia vylievať vedrá špiny...".
Ďalšími nevinnými sú, zdá sa, Rafael Rafaj a jeho predseda Ján Slota. Polícia a prokuratúra totiž odmietli trestné oznámenie, ktoré podalo viac ľudí, za falošné podpisovanie v Národnej rade. Vyšetrovateľ podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Bratislave Reného Vaneka skráteným vyšetrovaním zistil, že nemôže ísť o trestný čin falšovania verejnej listiny, pretože prezenčná listina, do ktorej Rafaj podpisoval Slotu, nie je verejná. Takisto vraj nejde o podvod, lebo sa nikto neobohatil. Viacerí právnici, oslovení denníkom SME, pritom hovoria, že sa malo prinajmenšom začať trestné stíhanie vo veci.
Boli to práve redaktori SME, ktorí sledovali v máji dianie okolo prezenčných listín. Rafaj podpisoval seba a svojho šéfa tri dni. Rokovací poriadok pritom hovorí, že ak sa poslanec neospravedlní a nie je zapísaný alebo nehlasuje, predseda parlamentu mu strhne plat. Slota však Paškovi povedal, že sa podpísal sám a on mu uveril.
Paška už v máji povedal, že opozícia nedostane záznamy z kamier, ktoré monitorujú parlament, ani originály prezenčných listín, čím by sa dalo dokázať, či Slota minulý týždeň bol v budove Národnej rady SR.
Žiadne podvody, žiadna škoda, žiadni vinníci. Nie je vám z toho zle?
.tg

Kto je riaditeľ?
Novým riaditeľom Sociálnej poisťovne sa po odvolaní Ivana Bernátka, ktorý sa dostal do nemilosti premiéra, stal poslanec strany Smer, štátny tajomník na ministerstve životného prostredia, známy chovateľ papagájov a človek, ktorý dáva premiérovi veľmi výhodné tipy na investovanie do realít (napríklad mu poradil vinicu nad Bratislavou) - Dušan Muňko. Ako dodala ministerka Tomanová: "Nebudem tajiť, je aktívnym poradcom v oblasti financovania politickej strany Smer."
.rži

Mečiarov pokus
Obrátiť škandál s podozrivými sponzorskými darmi a údajným zasahovaním do tendrov na ministerstve pôdohospodárstva na ukážku principiálnosti sa pokúsil predseda HZDS. Strana sa vraj vzdá pofidérnych darov vrátane 7 miliónov, ktoré mal strane poslať invalidný dôchodca v igelitovej taške. Žiada zastaviť aj miliardový tender, vraj aby prebehol transparentnejšie. Kto môžeš, ver.
.rži

Fico v Prahe
Slovenský premiér bol v Prahe prijatý českým partnerom Mirkom Topolánkom - ako si všimli českí novinári - "priateľsky, ale bez otázok". Na rozdiely v názoroch na Gruzínsko a Kosovo sa podľa Fica nesústredili, ale zhodli sa na vytvorení spoločného železničného podniku Cargo a na potrebe urýchleného rozšírenia EÚ o Chorvátsko. Hoci stelesňujú iné svety, sú profesionáli.
.rži

Hm...
Podľa Konzervatívnych demokratov Slovenska, podporených bývalým predsedom KDH Jánom Čarnogurským, by mal parlament prijať vyhlásenie k situácii na Kaukaze a Slovensko by sa malo jasne postaviť proti členstvu Gruzínska (ktoré vraj vyprovokovalo vojnu) v NATO. Skutočne, nie je nič dôležitejšie ako jasné postoje - veľmi uľahčujú rozhodovanie vo volebnej miestnosti.
.tg

Oficiálna skládka
Budovanie skládky v Pezinku je už legálne. Slovenská inšpekcia životného prostredia zamietla odvolania kritikov skládky. Pezinčania chcú zabrániť vybudovaniu skládky aj inými prostriedkami: žalobou na nezákonnosť územného rozhodnutia aj mimoriadnym opravným prostriedkom na MŽP, aby ministerstvo preskúmalo, či inšpekcia rozhodla správne. Hodlajú sa obrátiť o pomoc aj na Európsky parlament a zvažujú i možnosti občianskej neposlušnosti.
.eč



David Musuľbes získal pre Slovensko bronzovú medailu v zápasení voľným štýlom. Tento reprezentant už má zlatú medailu zo Sydney, ale vtedy bojoval ešte za Rusko. Musuľbes je občanom Slovenska len od vlaňajška a vyjadril sa, že veľmi chcel pre Slovensko získať zlato.

František Zvarík zomrel vo veku 87 rokov. Členom Slovenského národného divadla bol od roku 1940 do roku 1997, istý čas bol aj sólistom v Opere SND. Bol známy aj ako maliar a sám sa považoval za renesančného človeka. Jeho posledné predstavenie bolo vlani v Tančiarni.

Braňo Ondruš - moderátor správ TV JOJ - sa stal novým riaditeľom Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR. Túto funkciu až doteraz vykonávala hovorkyňa  premiéra Silvia Glendová. Tá po príchode Ondruša ostáva už iba vo funkcii hovorkyne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite