Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec večnej integrácie?

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Nebolo ešte ľudového hlasovania, ktorého potenciálne dopady by tak presahovali hranice krajiny, v ktorej sa koná, ako referendum o zotrvaní či odchode Veľkej Británie z EÚ. 

Nielenže je britské referendum načasované do geopoliticky najvulkanickejšieho roka, v ktorom sa stretávajú utečenci, Schengen, ropa, IS, celý Blízky východ či ďalšia možná grécka kríza. To všetko ešte umocňuje fakt, že na Európu budú mať oba možné výsledky, in aj out, ďalekosiahly dosah.

Verzia „out“, teda odchod Británie z EÚ, sa už v think-tankoch intenzívne prepočítava na eurá a libry. Pričom interval odhadov – od minimálnych 110 miliárd eur po zatiaľ maximálnych 1,5 bilióna na desať rokov – svedčí predovšetkým o tme, v ktorej analytici v úsilí čo najviac vystrašiť britských voličov tápu. Opačná možnosť sa finančne nezobrazuje, avšak aj zotrvanie Británie v istom zmysle poruší status quo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite