Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pat!

.redakcia ..ako je to (s)právne .téma

Redaktori .týždňa boli po voľbách v centrálach volebných strán. Niekde bolo smutno, niekde sa odrezávali hrdlá fliaš, ...

... inde sa už v zákulisí zrejme debatovalo o výmene straníckeho vedenia. A všade sa najviac hovorilo o Kotlebovi.

smer – klasika

Ako sa už stalo neslávnym zvykom, volebná noc v centrále strany Smer-SD je túžobným čakaním na živého politika. Postávame chvíľu pri hlavnom vchode. Čakáme. Politici vládnej strany postupne prichádzajú, no medzi novinármi sa neukážu.

Novinári ostávajú tradične odkázaní na stiesnenú konferenčnú miestnosť a menší bufet vedľa. O politickej strane, ktorá robí pre svojich prívržencov rozšafné mítingy v športových halách, hovorí aj tento tradičný štýl politického správania sa voči novinárom veľa. Ak si k tomu pridáme plastové príbory a tanieriky, kávu v termoskách a fľaše s minerálkou a kolou na rozlievanie, dotvára to bizarnú atmosféru. Očakávame, že niečo sa udeje aspoň po zverejnení výsledkov exit pollov. No ani tentoraz sa nič nestane.

Čakáme. Vrava je už však živšia. Prekvapenie z nízkych percent pre Smer rýchlo vystrieda potvrdenie správ o možnom veľkom úspechu Mariána Kotlebu. Na Súmračnej nastal súmrak bohov.

Zo štábu Smeru prenikne informácia, že výsledky exit pollu nie sú síce dobré, ale nikoho až tak neprekvapili. Za úspech Kotlebu vraj nikto nesmie viniť Smer.

Čakáme ďalej. No ani po polnoci sa nikto z politikov vládnej garnitúry neunúva zísť medzi novinárov. Tí sa postupne znechutene rozchádzajú. Fotografi už len zúfalo fotia prázdne miesta za konferenčným stolom, tapetu s logom Smeru, iných novinárov, jedlo, plastový príbor, budovu.

Volebná noc v centrále Smeru bola len trápením. A nielen pre rezignovaných novinárov. Ako inak chcú byť politici pri verejnosti, ak im nie sú nablízko cez médiá? Byť počas volebnej noci aspoň občas pri novinároch je zdvorilosťou politikov. Lenže to by musela byť zdvorilosť hodnotou, ktorá sa v Smere nosí. Súmrak bohov na Súm račnej je aj v tomto: veď ešte aj tí starí olympskí bohovia sa občas rozhodli zísť dolu k smrteľníkom, ktorými inak pohŕdali.

sas – eufória

Vo volebnej centrále SaS je plno už hodinu pred zatvorením volebných miestností. Nie je jasné, či novinári vedia, že práve táto strana si oproti volebným prognózam výrazne polepší, kandidáti však majú svoje informácie a tie ich oprávňujú na optimizmus. Vraj už okolo poludnia sa začalo ukazovať, že SaS skončí s dvojciferným číslom. Keď sa večer krátko po desiatej táto predpoveď potvrdí výsledkami exit pollov agentúry Focus, vypukne nadšenie. Neskalená radosť však trvá len niekoľko sekúnd. Volebný zisk Mariána Kotlebu a Borisa Kollára vracia mnohých prítomných späť do slovenskej reality.

Nasleduje niekoľkohodinové čakanie na postupne pribúdajúce výsledky z volebných okrskov. Richard Sulík prednesie štandardnú povolebnú reč, vylúči spoluprácu so Smerom, vyjadrí odhodlanie zostaviť v prípade potreby vládu. O niekoľko minút otvára šabľou veľkú fľašu šampanského. Podarí sa, ale poreže si pritom pravú ruku o hrdlo fľaše a musí si ju ísť dať ošetriť na pohotovosť. Nijaké iné vzrušenie sa nekoná.

Martin Poliačik rapuje o školstve, Juraj Droba odchádza spať, väčšina však zostáva a čaká. Niečo pred treťou sa s Richardom Sulíkom rozprávame o novej vláde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite