Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Smer: fašizmus?

.dalibor Roháč .časopis .téma

Robert Fico mal pravdu, keď v sobotu ráno povedal, že tieto voľby budú aj o charaktere našej krajiny. Predbežné výsledky o ňom nehovoria veľa dobrého.

Vstup kotlebovcov do parlamentu je pre každého súdneho obyvateľa Slovenska zlým znamením. Ich úspech dáva jasnú odpoveď aj na otázku, aká stratégia v boji s extrémizom a populizmom nefunguje. Mnohí moji americkí republikánski priatelia si napríklad myslia, že Donald Trump by nemal šancu na stranícku nomináciu, ak by republikánsky „establishment“ zaujal tvrdší postoj voči imigrantom, tak legálnym, ako aj nelegálnym.

Slovenské voľby ukazujú, že táto stratégia jednoducho nefunguje. Nikto nemôže viniť štandardné slovenské strany z toho, že by ignorovali strach voličov z onej povestnej „migračnej vlny“. Naopak, Smer zaujal mimoriadne tvrdý postoj voči (neexistujúcim) utečencom mieriacim na Slovensko. A v strachu o hlasy voličov mu hlasnejšie protirečilo iba zopár individuálnych hlasov roztrúsených po niekoľkých opozičných stranách, predovšetkým v Moste-Híd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite