Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Závislí od Londýna

.filip Olšovský .časopis .literatúra

Ak chcete spoznať Londýn, môžete si objednať prehliadku autobusom s otvorenou strechou. Alebo sa môžete ako Ben Judah vydať do vyše dvadsiatky mestských štvrtí ...

... a pokúsiť sa vypátrať to na vlastnej koži.

V poslednom období sa spomedzi zahraničných lídrov David Cameron azda s nikým nestretával častejšie. Za poľskou premiérkou Beatou Szydłovou neváhal britský predseda vlády vycestovať hneď dvakrát za posledné dva mesiace. Špeciálnu pozornosť jej venoval aj na bruselskom samite, kde sa snažil vyjednať čo najlepšie podmienky pre svoju krajinu.

Práve Poliaci sú totiž pre Camerona (a najmä jeho voličov) jedným z hlavných symbolov príliš otvorenej Európy. V Británii ich dnes podľa odhadov žije vyše 1,3 milióna. V niektorých chudobnejších štvrtiach Londýna je poľština hlavným jazykom a chladničky minimarketov sú preplnené pivami značky Żywiec či Tyskie. Spolu s ďalšími chudobnými skupinami prisťahovalcov menia Poliaci kedysi pomerne homogénnu spoločnosť bielych konzervatívcov na jedno z najmultikultúrnejších miest sveta.

Bena Judaha tento vývoj fascinuje. Do Londýna tiež imigroval, aj keď s výrazne plnším batohom – rodičia mu dopriali štúdium na prestížnych školách v rodnom Rumunsku, Srbsku či anglickom Oxforde. Odvďačil sa im prakticky okamžite. Stal sa pravidelným prispievateľom najlepších svetových denníkov (Financial Times, New York Times, Sunday Times) či televízií (CNN, BBC) a autorom vychvaľovanej knihy o Vladimírovi Putinovi Fragile Empire (Krehké impérium). To všetko ešte predtým, ako oslávil svoje dvadsiate piate narodeniny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite