Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marek Hudema: Koluje tu veľa fám

.časopis .týždeň vo svete

Marek Hudema z českého Reflexu patrí k novinárom, ktorých v Gori prepadlo ozbrojené komando. Pre .týždeň hovorí o svojich pocitoch aj o tom, aké názory majú civilní obyvatelia na vojnu.

Marek Hudema z českého Reflexu patrí k novinárom, ktorých v Gori prepadlo ozbrojené komando. Pre .týždeň hovorí o svojich pocitoch aj o tom, aké názory majú civilní obyvatelia na vojnu.


.kde vás prepadli a ako to prebiehalo?
Marek Hudema: Prepadli nás v gruzínskom Gori štyria ozbrojení ľudia v aute a hrozbami nás donútili opustiť vozidlo a odovzdať im fotoaparát a kameru.

.máte pocit, že ste sa stali obeťami náhodného prepadu, pri ktorom sa chceli ozbrojenci len obohatiť, alebo že šlo o cielené zastrašovanie novinárov?
Cielené to pravdepodobne bolo, no nešlo im zrejme o zastrašovanie, ale o obohatenie. Boli sme v jednom z mála áut v meste, navyše bolo očividné, že sme cudzinci.

.tušíte, ku ktorej národnosti ozbrojenci patrili?
Ťažko povedať. Hovorili po rusky, ale s prízvukom. Neboli to Rusi, ale ani Gruzínci. Vzhľadom k situácii na mieste to mohli byť Osetínci.


.keď ste vycestovali do Gruzínska, očakávali ste, že budete mať takéto problémy?
Nie, to samozrejme nie.
 
.ako sa vaše pocity z pobytu zmenili po tomto incidente? Máte obavy?
Samozrejme, že to nebolo príjemné, ale nebojíme sa.

.zostávate v oblasti, alebo sa vraciate domov?
My z Reflexu sa o niekoľko dní vraciame, kolegovia zo Z 1 uvidia podľa pokynov zo svojej redakcie. V každom prípade sa riadime tým, čo sa dá ešte zistiť a vytvoriť pre Reflex a Z 1 na mieste. Nie je to tak, že by sme teraz odtiaľto so strachom utekali.

.aký je váš celkový dojem? Sú ľudia v Gruzínsku presvedčení, že konflikt potrvá ešte dlho?
Ľudia to nevedia, situácia je zmätená. Koluje veľa fám, je ťažké čokoľvek predpovedať. Vojská sa už posúvali aj po uzatvorení prímeria. Vývoj situácie závisí od postoja politických špičiek na oboch stranách konfliktu.

.ako vnímajú civilní obyvatelia boje? Podporujú vládu, alebo sú znechutení?
Aj v tomto vidím skôr zmätok. Ľudia nadávajú na kadekoho. Samozrejme, konajú sa aj demonštrácie na podporu vlády, ale celkovo by som označil názory väčšiny ľudí minimálne za zmätené. Dokážu zmeniť názor na situáciu a na to, kto za ňu môže, v priebehu krátkeho rozhovoru aj niekoľkokrát. Samozrejme, nikto si neželá vojnu a všetci sa boja možného rozšírenia konfliktu.

.majú Gruzínci pocit, že ich Západ podporuje? Spoliehajú sa na podporu NATO?
Opäť ťažko povedať. K Západu sa upínajú ako k poslednej nádeji, že ich ochráni pred Ruskom. Ale zároveň časť ľudí sama priznáva, že Západ pre nich zrejme aj tak nemôže nič urobiť a že sny o západných mierotvorcoch či vojskách OSN sú len snami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite