Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj veľkým duchom môže ujsť vlak

.vladimír Burjan .časopis .literatúra

Podľa mnohých expertov je škola v kríze, pretože sa mení príliš pomaly. Konrad Liessmann naopak tvrdí, že snahy prispôsobiť sa dnešnému svetu jej škodia najviac.

Český preklad novej knihy Konrada Paula Liessmanna Hodina duchov je voľným pokračovaním (a miestami zbytočným opakovaním) jeho bestselleru Teória nevzdelanosti. Ten rozvíril diskusie o tom, kam sa uberá školstvo v spoločnosti, ktorá sa pyšne nazýva „vzdelanostnou“.

Ak si niekto krátko po sebe prečíta knihu Tomáša Feřteka Co je nového ve vzdělávání (písal som o nej v .týždni 3/2016) a Liessmannovu Hodinu duchov, zostane možno zmätený. Tie dve knihy sú ukážkou hlbokého rozkolu medzi vzdelávacími expertmi. Feřtek nás presviedča, že väčšinu problémov dnešnej školy spôsobila jej neprispôsobenosť dnešnému svetu a nedostatok zmien. Liessmann vidí, naopak, príčinu väčšiny problémov v primnohých zmenách, ktoré škola podstupuje, aby sa dnešnému svetu prispôsobila.

liessmannove terče

V prvej kapitole sa Liessmann vracia k nosným témam svojej prvej knihy. Pokiaľ ide o kritiku bolonského procesu (čiže Európskou úniou naordinovaného zjednotenia vysokého školstva), tu je dobre zorientovaný a s jeho výhradami možno súhlasiť. No v prípade testov PISA, ktoré mu už dávno ležia v žalúdku, nie je až taký presvedčivý. Tvrdí napríklad, že „výsledky týchto testov už z čisto štatistických dôvodov stoja na vratkých nohách“ a ilustruje to porovnaním počtu testovaných žiakov v Nemecku a Švajčiarsku. Jeho laická úvaha prezrádza, že štatistickým metódam príliš nerozumie.

V druhej kapitole karikuje a spochybňuje kompetentnosť expertov na vzdelávanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite