Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medvede v tieni utečencov

.peter Nágel .časopis .kultúra

V Berlíne sa prekvapenie nekonalo. Víťazstvo talianskeho dokumentu Požiar na mori prijali spontánnym potleskom diváci i novinári.

Film reflektoval politickú náladu, ktorá rezonovala počas celého festivalu.

Jedenásť dní Berlinale opäť potvrdilo povesť najdiváckejšieho festivalu – 337-tisíc predaných lístkov je novým rekordom v 66-ročnej histórii. Berlínsky festival zvýrazňuje aj inú pozíciu – kolosu, kde vôbec nie je obtiažne stratiť sa. Desať programových sekcií, v ktorej každej sa premieta 15 až 25 snímok, mnohočlenný Talent Campus pre začínajúce nádeje, početné koprodukčné fóra a paralelný filmový trh, kde sa ponúkajú filmy, ale už aj televízne seriály. Celkový festivalový program s vyše 2500 filmovými projekciami je naozaj extrémny.

top téma

Dominovali utečenci a migranti, ktorým Berlinale otvorilo svoje kinosály nielen symbolicky. Vybrané filmy mohli sledovať aj ľudia z migrantských centier a na Potsdamer Platz sa pohybovali dobrovoľníci s prenosnými kasami s nápisom „Pomoc pre utečencov“.

Festival, ktorý vznikol v roku 1951, sa prihlásil k svojej tradícii. V tom čase bol akútny problém nemeckých, ale aj iných utečencov i vysídlencov, a festival vtedy vyslal signál pre vzájomné porozumenie, toleranciu a akceptáciu. Odvtedy sa vždy snažil reagovať na aktuálne udalosti – nielen s filmovým programom, ale aj alternatívnymi aktivitami. V minulom roku mesto Berlín prijalo viac ako 79-tisíc utečencov, predovšetkým zo Sýrie, Iránu, Afganistanu a Eritrei. „Ako verejný festival a jedna z najväčších nemeckých udalostí roka, Berlinale cíti zodpovednosť stať sa súčasťou berlínskeho kultúrneho dialógu a prijatia,“ vyhlásil Dieter Kosslick, riaditeľ festivalu.

Top téma rozvírila aj tlačovú konferenciu po úvodnom filme bratov Coenovcov Hail, Caesar! Viaceré otázky smerovali predovšetkým na Georgea Clooneyho, ktorý vyburcoval novinárov k ofenzíve jednoznačným vyhlásením, že „absolútne rozumie a plne sympatizuje s krokmi Angely Merkelovej a jej humánnym riešením utečeneckej krízy“. A ešte dodal, že si veľmi váži pozvanie nemeckej kancelárky do svojho úradu. Keď sa tlačovka začala podobať skôr na politický brífing, tému uťal Joel Coen slovami, že buď sa bude hovoriť o filme, alebo „sme tu všetci zbytoční.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite