Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fakty o prisťahovalcoch

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Donald Trump založil svoju kampaň na prísľube, že vybuduje múr pozdĺž mexickej hranice. Ten nápad vyráža dych (a je aj neuskutočniteľný).

No skôr na ňom prekvapuje to, že nemá až tak ďaleko od súčasnej republikánskej ortodoxie.

Nie je to tak dávno, čo sa dalo byť pravičiarom a zároveň byť za rozumne otvorenú prisťahovaleckú politiku. Ronald Reagan, Jack Kemp, Steve Forbes aj George W. Bush – všetci títo ponechali prisťahovalcom otvorené dvere.

No časy sa zmenili. Dnes sa pravičiarska príslušnosť preukazuje vyhláseniami o úmysle deportovať z krajiny všetkých neregistrovaných cudzincov. Dnes ju preukážete tak, že sa postavíte proti narastajúcemu prílevu prisťahovalcov. Dnes si Donald Trump vyslúži potlesk od republikánskych zástupov tým, že bude mlátiť do údajne kriminálnych davov, ktoré sa do USA zakrádajú z Mexika.

Problémom tejto novej ortodoxie je, že patrí k zašlým časom. Zakladá sa na takom pohľade na prisťahovalectvo, ktorý by mohol reflektovať ešte tak reálie z 80. rokov, no so súčasnou situáciou má len pramálo spoločné.

Počet prisťahovalcov, ktorí prichádzajú do USA ilegálne, sa zmenšuje a nerastie. Prílev najväčšieho počtu prisťahovalcov kulminoval v roku 2005 a odvtedy je na ústupe. Podiel prisťahovalcov prichádzajúcich z Južnej Ameriky prudko klesol. Od roku 2008 prišlo viac prisťahovalcov z Ázie než z Južnej Ameriky a tento nepomer narastá.

Hispánci skôr opúšťajú Spojené štáty, než aby do nich prichádzali. Podľa think tanku Pew Research Center predstavoval v rokoch 2009 až 2014 čistý odliv 140 000 ľudí. Ak Trump postaví svoj múr, tak hispánskych prisťahovalcov v krajine skôr uzamkne, než ich do nej nevpustí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite