Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je Boris vôbec euroskeptik?

.marína Gálisová .časopis .týždeň vo svete

Súčasťou britskej debaty o Brexite je aj tvrdý spor medzi premiérom Davidom Cameronom a starostom Londýna Borisom Johnsonom.

Dvaja vzdialení bratranci skrížili kordy, jeden je za EÚ, druhý proti. Ale možno je všetko inak.

Boris Johnson vyhlásil, že povedie kampaň za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie. Prívrženci Brexitu hneď pookriali. Ich kampani totiž aj napriek prítomnosti niekoľkých politicky významných mien (vrátane pár ministrov z Cameronovej vlády) chýbal široko populárny líder. Londýnsky starosta má všetky predpoklady na to, aby sa ním stal. Je obľúbený, má šarm aj vtip, vie zaujať – ak treba, aj šokovať. Skrátka, rodený šoumen. A k tomu inteligentný, vzdelaný muž z dobrej rodiny. Má len jednu chybičku – nevedno, či to s tou podporou kampane za Brexit myslí vážne.

ja nie som za Brexit!

Premiér David Cameron, samozrejme, nečaká, či sa serióznosť Borisových úmyslov potvrdí hneď, alebo až o pár týždňov. Na útok odpovedal protiútokom a obvinil londýnskeho starostu, že dal (opäť) prednosť svojim záujmom pred záujmami Británie. Napriek tomu je dobré si pripomenúť, že ešte v januári sa Boris podľa euroskeptických kruhov vyjadril proti Brexitu. Daily Express napísal, že keď vtedy euroskeptickí poslanci kontaktovali Johnsona s otázkou, či by im nepomohol viesť kampaň za vystúpenie Británie z EÚ, odpovedal jednoducho: „Problém je v tom, že ja nie som za Brexit.“

Zmenil Boris v priebehu necelých dvoch mesiacov až tak radikálne názor?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite