Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychické mutácie politika

.michal Patarák .časopis .klub

Každý z nás si svojho obľúbeného, ale i neobľúbeného politika mentálne utvára. To, aký máme vzťah ku konkrétnemu politickému predstaviteľovi, ...

... nie je ani tak funkciou jeho skutočnej osobnosti, ako našich predstáv o ňom. Tento vzťah je funkciou našej psyché.

Všetci sme jedineční, ale politik v nás svojím vystupovaním, mocou a vplyvom vytvára postavu, ktorá je zmesou jeho vlastných rysov s atribútmi, ktoré mu pripisujeme my. Preto síce jestvuje len jeden Procházka, Fico alebo Matovič, ale v hlavách ľudí ich jestvujú tisíce. Ide o individuálne verzie známych politických figúr, pričom o tom, či budeme voliť toho, alebo onoho, nerozhoduje ani tak samotný politik a jeho osobnosť, ale skôr naše presvedčenie o ňom, respektíve to, čo sa mu cez médiá a pridruženú sociálno-reklamno-propagandistickú mašinériu podarí prepašovať do nášho psychického sveta. Vlastne o tom rozhoduje sugescia a naša predstavivosť, založená na určitých životných skúsenostiach.

Pred ďalšími riadkami by azda bolo namieste povedať, že Procházka pre mňa nebol nikdy niekým, komu by som zveril svoj hlas. To len preto, aby tento článok čitateľ nevnímal ako príliš osobný.

sugescia, idealizácia a devalvácia

Už dlho vieme, že sugescia je možná najmä tam, kde existuje aj zvláštna ochota vsugerované obsahy prijať. Každá sugescia je teda tak trochu aj autosugesciou. Jednoducho, ani nevieme ako a nahovoríme si, že to ten Procházka s našou politickou scénou fakt myslí dobre. Za pivom poliatym dreveným stolom kdesi v krčme alebo v kuchynskej debate nad paradajkovou polievkou sa zrazu prebudíme a prekvapene si kladieme otázku, ako sme vlastne bez neho doteraz mohli žiť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite