Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbuch v Ankare

.dion Nissenbaum .emre Peker .časopis .fototéma

V stredu 17. februára explodovala priamo v centre Ankary bomba umiestnená v automobile. Pri incidente zahynulo 28 ľudí a 61 bolo zranených.

Podľa tureckých úradov bol terčom útoku armádny konvoj.

Silný výbuch zasiahol turecké hlavné mesto počas rušných večerných hodín a vyvolal masívnu ohnivú guľu, ktorá zničila okolité autá a autobusy. Vystrašení obyvatelia sa náhlivo snažili nájsť si úkryt, keď sa nad mestom rozprestrel tmavý oblak dymu.

Výbuch otriasol krajinou, ktorá sa čoraz viac stáva cieľom teroristických útokov. Hoci sa zatiaľ k zodpovednosti za útok nik neprihlásil, turecké úrady vyhlásili, že ich prvotné podozrenia smerujú k ilegálnej Kurdskej stranu pracujúcich (PKK). Tá sa dostala do vražedného konfliktu s vládou, keďže minulý rok prestalo platiť dvojročné prímerie.

Nedávne útoky sa spájali aj s extrémistami z Islamského štátu. Tí boli obvinení z bombových útokov v Istanbule minulý mesiac, pri ktorých zahynulo desať nemeckých turistov. Podľa bývalého tureckého diplomata Sinana Ulgena, ktorý spolupracuje s Európskym odborom Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier, nezáleží ani tak na tom, kto je za to zodpovedný. Stredajší výbuch pravdepodobne podnieti turecké armádne jednotky, aby sa usilovali o agresívnejšiu odpoveď voči vzrastajúcim hrozbám, ktoré destabilizujú Turecko. „Po tomto incidente nevidím nijaký dobrý scenár ďalšieho diania,“ dodal.

K stredajšiemu výbuchu došlo v čase, keď sa prezident Recep Tayyip Erdoğan pripravoval na stretnutie s Národnou bezpečnostnou radou a mali sa zaoberať prehĺbením konfliktu s kurdskými povstalcami na ich území.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite