Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Scalia bude chýbať

.marína Gálisová .časopis .politika

Keď zomrel sudca amerického Najvyššieho súdu Antonin Scalia, uzavrela sa jedna éra. Nebola to éra konzervativizmu, hoci mnohí vyzdvihovali Scaliove konzervatívne zásady.

Odchádza doba, keď sa sudca sklonil pred pôvodným úmyslom ústavy a nestaval sa nad ňu.

Odchod Antonina Scaliu bol nečakaný a prázdne miesto, ktoré zanechal, sa tak skoro nezaplní – bez ohľadu na to, ako skoro spoznáme meno jeho nástupcu. Zostala po ňom totiž nielen opustená sudcovská stolička, o ktorú sa teraz budú sporiť demokrati a republikáni tak vášnivo, že to zrejme predurčí smerovanie celej predvolebnej prezidentskej kampane.

kto potrebuje písať novú ústavu?

Opustený zostal celý jeden názorový smer, ktorému odišiel v Scaliovi významný zástupca. Antonin Scalia bol jedným z posledných obhajcov koncepcie, že text americkej ústavy treba chápať a vykladať v duchu úmyslov, s ktorými ho najpravdepodobnejšie písali jeho autori. Tento názorový prúd sa v americkom právnom prostredí nazýva originalizmus. Vychádza z poctivého štúdia nielen ústavy, ale aj mnohých iných dokumentov a z poznania dejín Spojených štátov amerických. Scalia hájil tento prístup k výkladu ústavy nielen na Najvyššom súde, kde strávil takmer tri desaťročia, ale ešte predtým, keď prednášal právo ako univerzitný pedagóg.

Ústava je raz tu, hlásal Scalia, a treba ju rešpektovať, pretože je prejavom vôle ľudu. Najvyšší súd ju nemá písať nanovo, pretože by tak obišiel demokratický proces. A sudcovia Najvyššieho súdu by mali ústavu interpretovať s úctou, nevkladať do nej vlastné presvedčenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite