Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Alessandro Baricco: Smith & Wesson (Slovart, 2015) • SERIÁL Akty X (The X-Files), Joj Plus • HUDBA Elliott Smith: Heaven Adores You (Universal)

KNIHA
Alessandro Baricco: Smith & Wesson (Slovart, 2015)

Útly román napísaný ako divadelná hra vo forme dialógov, aj s autorskými poznámkami, sa dá prečítať na jeden dych. Tá forma trochu klame, nie je to v skutočnosti scenár, poznámky sú určené viac pre čitateľa ako prípadného režiséra. Dialógy išli Bariccovi vždy dobre, takže aj tieto sa mimoriadne rýchlo a hladko čítajú, majú v sebe veľa skrytého humoru, i keď to v podstate nie je veľmi veselý príbeh. Skôr bizarný. Hlavní hrdinovia, menovci slávnej zbrane, ktorá v hre neúčinkuje, a teda ani na konci nevystrelí, sa stretajú v roku 1902 pri Niagarských vodopádoch.

Obaja sú to čudní patróni. Pán Wesson je rybár, živí sa však najmä vyťahovaním samovrahov z vody, čo je živnosť, ktorú zdedil po otcovi. Smith je vynálezca a svojrázny meteorológ. Z osobných spomienok, kroník a novín dáva dohromady akúsi históriu počasia, na ktorej základe potom vie predpovedať, aké počasie ešte len nastane. Túto dvojicu vyhľadá mladá novinárka Rachel Greenová, ktorá by si chcela vybudovať kariéru na reportáži o tom, ako prežiť skok do vodopádov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite