Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Super Bowl 50

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Stojedenásť miliónov televíznych divákov len v USA, ďalšie milióny vo zvyšku sveta, k nim vypredaný nový štadión San Francisco 49ers na západe Ameriky, ...

... strávili poslednú noc sezóny NFL, ligy amerického futbalu, sledovaním záverečného pokusu legendárneho rozohrávača Denveru Broncos (Žrebce) metaforicky odcválať na bielom koňovi do histórie súťaže ako víťaz jubilejného, päťdesiateho finále.

Peyton Manning bude mať čochvíľa štyridsať rokov, posledných osemnásť strávil rozhadzovaním lopty spoluhráčom v NFL. Indianapolis Colts aj Denver Broncos jeho skvelé služby využívali s ročnou prestávkou od roku 1997, počas sedemnástich aktívnych sezón nazbieral toľko rekordov pre hráčov na svojej pozícii, že len ich výpočet by zabral celé miesto rezervované výročnému článku o americkom futbale.

Manning je prototypom rozohrávača, ktorému sa tradične v NFL darilo. Vysoký, inteligentný muž schopný krátko pred začiatkom každej rozohrávky zmeniť akciu podľa toho, čo mu povoľuje rozostavenie obrancov, ktorých má prekonať. Silná ruka, ktorou v najlepších rokoch hravo prehodil pol ihriska, mu však v posledných dvoch-troch sezónach odišla. Na vine sú operácie krku, po štyroch zákrokoch bola jeho kariéra vážne ohrozená.

Syn Archieho Manninga, legendy New Orleans Saints a starší brat Eliho, ktorý s New York Giants dvakrát súťaž vyhral, ale do poslednej chvíle túžil v ten februárový večer vyrovnať sa mladšiemu súrodencovi v počte prsteňov, aké môžu nosiť len šampióni celej ligy. Manning vyhral Super Bowl len raz, ešte ako Colt z Indianapolisu pred deviatimi rokmi.

Vo finále stál proti Šerifovi, ako znie jeho prezývka, sám Superman.

Superman nie hocijaký, rovno prototyp quarterbacka budúcnosti. Mladý, atletický a charizmatický Cam Newton.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite