Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutie symfónie a dvoch mečov

.anton Vydra .časopis .spoločnosť

Dôležité udalosti sa niekedy odohrajú za neobvyklých podmienok. Nijaká noblesná reprezentatívna sála, len narýchlo upravený priestor na letisku.

Dôležité udalosti sa niekedy odohrajú za neobvyklých podmienok. Nijaká noblesná reprezentatívna sála, len narýchlo upravený priestor na letisku. A pritom sa tam veľmi jemne posunú dejiny.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi – tak znie plný titul hlavného predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla I. Práve s ním sa v piatok 12. februára stretol na medzinárodnom letisku José Martího v Havane pápež František. Kirill vedie Ruskú pravoslávnu cirkev od roku 2009 a v krajine požíva (aspoň deklarovanú) úctu aj medzi ruskými politikmi. Obaja cirkevní predstavitelia podpísali spoločné vyhlásenie a v krátkosti sa prihovorili pred médiami. Čím bolo toto stretnutie zaujímavé?

cirkev a štát

Ruská pravoslávna cirkev je jednou zo štrnástich pravoslávnych cirkví. V poradí je piata z nich, hoci do nej patria až dve tretiny pravoslávnych veriacich. Mnohých Rusov preto toto piate miesto trochu znepokojuje a v tomto zmysle by sa za kubánskym stretnutím mohlo zo strany Ruska skrývať aj viacero iných motívov. Aj politických.

Ruská pravoslávna cirkev je oficiálnou štátnou cirkvou, ktorú Kremeľ otvorene podporuje – na rozdiel od ostatných kresťanských a iných vierovyznaní. Sám Kirill chápe ideálny vzťah medzi cirkvou a politickou mocou ako symfóniu, súzvuk.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite