Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Višegrád sa dá zmeniť

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Pohľad na višegrádske krajiny pripomína spomalenú verziu počítačovej hry Lemmings, kde drobné postavičky bez schopnosti učenia kráčali v ústrety smrteľným nástrahám.

Pár rokov po tom, ako do pasce neliberálnej demokracie slepo vošli Maďari, v októbri minulého roku ich nasledovali Poliaci. Výsledky sú v oboch krajinách podobné. Jednou stranou mince sú útoky na inštitúcie ako ústavný súd či centrálna banka, čistky vo verejných médiách a odstránenie kontrol a protiváh voči politickej moci. Druhou stranou je vyhrotená rétorika, kádrovanie ľudí na priateľov a nepriateľov národa a bezbrehý ekonomický populizmus, ktorý znásobuje dopady finančnej krízy. Lebo ani Poliaci nebudú na dôsledky sľubov – od 500 zlotých mesačne pre každé dieťa po nesystémovú daň na bankové aktíva – čakať dlho.

Vedľajším efektom neliberálneho obratu je strata medzinárodnej dôveryhodnosti. Na rozdiel od Orbána pritom poľské Právo a spravodlivosť nemožno viniť zo sympatií ku Kremľu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite