Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž, ktorý žiadal priveľa

.tomáš Němeček .časopis .politika

Pražský súd poslal na päť rokov do väzenia Mareka Dalíka. Dôverník niekdajšieho premiéra Topolánka si mal zapýtať od rakúskych zbrojárov obrí úplatok.

Rozsudok však nemusí obstáť pri odvolacom súdnom konaní.

Keď pražská sudkyňa Veronika Čeplová minulý utorok oznámila trest, zaskočila aj publikum v súdnej sieni. Kauza armádnej zákazky na nákup obrnených transportérov Pandur sa tiahne už roky: nikto z reportérov si o jej čistote nerobil ilúzie, ale čakali skôr zbavenie viny pre nedostatok dôkazov. Namiesto toho dostal Marek Dalík, poradca a najbližší priateľ niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka, päť rokov väzenia a pokutu 5 miliónov korún (185-tisíc eur). Bolo to asi také nečakané, ako keby slovenský súd zrazu poslal do väzenia napríklad postavy z aféry Gorila. Už to nikto nečakal, a predsa sa to stalo.

legenda o rytieroch

Marek Dalík (41) je zvláštny človek: má vzhľad zamračeného ruského gangstra a vkus anglického džentlmena. Hovorí inteligentne a ticho, zbiera kvalitné moderné umenie, po stiahnutí sa z verejného života podľa svojich slov investoval do firmy na športové lode. Jeho profesor filozofie naňho pred časom spomínal ako na sústredeného mladíka, ktorý zvládol aj náročný seminár o Platónovi.

S hlučným a chlapáckym premiérom Mirkom Topolánkom z ODS, ktorý má radšej Nohavicu, Elán a AC/DC, tvorili nesúrodú dvojicu. Dalík mu sprvu písal prejavy a radil ako politológ (bol autorom stratégie „tvrdé jadro, mäkký obal“, teda že strana musí osloviť nielen tradičných voličov z 90. rokov, ale aj liberálov z havlovského okruhu; ODS vtedy v roku 2006 dosiahla rekordných 35 percent).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite