Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bratislavský odkaz Bruna Waltera

.andrej Šuba .časopis .kultúra

Bruno Walter, ktorý krátko pôsobil aj v dnešnej Bratislave, patrí k najvýznamnejším dirigentom 20. storočia. 

Jeho meno už dvanásť rokov nesie „stredoeurópsky“ Symfonický orchester Bruna Waltera, ktorý vedie Jack Martin Händler.

Jeden zo slávnych apoštolov Mahlerovej hudby, dirigent Bruno Walter (1876 – 1962) údajne rozdeľoval svojich kolegov do dvoch skupín: preferujúcich pokoj a premýšľavosť párnych Beethovenových symfónií, a tých, ktorých priťahuje efektnosť a sila nepárnych. Agilný dirigent Jack Martin Händler by podľa tejto klasifikácie mohol patriť do druhej skupiny.

ruská škola

Štvorica koncertov, ktoré v aktuálnej sezóne predstavil spolu so Symfonickým orchestrom Bruna Waltera v Slovenskej filharmónii (ale i vo viedenskom Musikvereine), sa začala minulý rok v septembri „Sedmičkou“ a v máji sa skončí „Trojkou“ (slávna Eroica).

Händlerov beethovenovský cyklus priniesol v kontexte slovenského hudobného života hneď niekoľko zaujímavých správ. V prvom rade tú, že sa u nás konečne objavil „komerčný“ subjekt zo súkromného sektora (Gesamtkunstwerk), ktorý dokáže finančne i logisticky zvládnuť projekt takejto náročnosti, pričom splnenie prvej podmienky otvorilo Jackovi Martinovi Händlerovi brány pre mnohých iných slovenských hudobníkov nedobytnej Reduty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite