Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolaps ropy

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Minulý týždeň sme aktualizovali ekonomickú prognózu Slovenska na najbližšie roky. Aj keď už zahŕňa novú automobilku, ukazuje sa, že ...

... rast v tomto roku bude zrejme nižší ako v tom predošlom.

Dôvody sú dva. Prvým je, že v minulom roku si najmä stavebníctvo žilo nad pomery. Bolo to vďaka kulminujúcim eurofondom, ktoré bolo treba minúť do konca roka. Takýto nárast verejných investícií sa však už nezopakuje. Druhým faktorom je spomaľujúca Čína, ktorá bude mať najmä cez Nemecko vplyv na naše priemyselné objednávky. Tento efekt sa však trochu neutralizuje prudkým poklesom cien ropy.

V súčasnosti k tomu prebieha zaujímavá diskusia. Vo všeobecnosti platí, že globálny rast sa pri poklese cien ropy zvyšuje. Pokles čierneho zlata znamená zmenšenie transferu bohatstva od väčšiny vyspelého sveta k producentom ropy. Tí však väčšiu časť týchto finančných prostriedkov len zhromažďujú, prípadne minú na neproduktívne veci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite