Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biskup, ktorý sa ozval

.anton Vydra .časopis .týždeň doma

Už dávno nezaznel hlas niektorého z predstaviteľov slovenskej Katolíckej cirkvi tak razantne ako minulý týždeň.

Gréckokatolícky biskup Milan Lach sa zastal zdravotných sestier a požiadavky ich iniciatívy označil za opodstatnené.

Reakcia na seba nenechala čakať. Premiér Robert Fico podráždene označil biskupov list za akciu KDH. To vraj na svoju politickú záchranu zneužíva ako baranidlo individuálneho predstaviteľa Katolíckej cirkvi. Premiér zároveň list vníma len ako individuálne stanovisko jedného, aj to len „pomocného“ biskupa, a nie ako oficiálne stanovisko Katolíckej cirkvi. Akoby na to, aby mal hlas biskupa legitimitu, bolo potrebné, aby sa podeň podpísali aj všetci ostatní biskupi. Lach sa proti premiérovmu vyjadreniu okamžite ohradil a odkázal mu, že tak on, ako aj ďalší členovia rady sú vo svojich vyhláseniach autonómni a nepodliehajú politickým stranám.

rozlišovať a slúžiť

Milan Lach začínal svoje štúdiá na Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte v Prešove, no v roku 1995 sa rozhodol vstúpiť do Spoločnosti Ježišovej, k jezuitom (rovnako ako pápež František alebo arcibiskup Cyril Vasiľ). Spirituálny model zakladateľa jezuitov Ignáca z Loyoly sa odvíja od takzvaného „rozlišovania duchov“. Povedané súčasnejším jazykom, ide o kontemplatívne skúmanie správnosti alebo nesprávnosti vnútorných motívov, ktoré hýbu ľudskými rozhodnutiami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite