Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Končí sa schengenský systém?

.redakcia .časopis .téma

Pred parlamentnými voľbami je dôležité zakrúžkovať tie správne osobnosti. Preto sme vybrali päť kandidátov, ktorých považujeme za dobrú voľbu.

Až do volieb im kladieme každý týždeň otázku, ktorá rezonuje v spoločnosti.

Miroslav Beblavý, Sieť

Európska únia nemôže prežiť v dnešnej podobe bez Schengenu alebo niečoho podobného. Toky tovarov aj ľudí sú privysoké na to, aby mohla Únia dlhodobo ekonomicky fungovať s permanentnými hraničnými kontrolami. Zrušenie Schengenu by zároveň bolo obrovským psychologickým úderom pre Európu. Preto podľa mňa otázka ani nie je, či prežije Schengen, ale či prežije Únia a aké opatrenia sa prijmú, aby prežila. Dočasné obnovenie kontrol by som nevnímal katastroficky – krízy sú práve situácie, keď sa prijímajú núdzové opatrenia, a práve preto takáto možnosť aj existuje. To, či sa premenia na opatrenia trvalé, závisí od toho, či sa podarí dostať utečeneckú a migračnú krízu do zvládnuteľných medzí. Ide o vyjadrenie nedôvery k schopnosti ochrániť vonkajšie hranice a vyriešiť príčiny migračných tokov. Je prvoradým záujmom Slovenska, aby sa to podarilo a aby sme k tomu prispeli. Pretože ak sa to nepodarí zvládnuť, najpravdepodobnejšou alternatívou sú Minischengen bez nás, alebo zásadné oslabenie až rozpad Únie.

Ondrej Dostál, OKS na kandidátke SaS

Považujem sa za euroskeptika a nikdy som sa tým netajil. Neželám si však rozpad EÚ a ani som si ho nikdy neželal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite