Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Portrét temnoty

.ľuba Heinzlová .časopis .film

Druhý diel novej batmanovskej série v réžii Christophera Nolana ponúka precíznu štúdiu duševne narušených charakterov, strhujúci príbeh i dômyselné formálne spracovanie.

Druhý diel novej batmanovskej série v réžii Christophera Nolana ponúka precíznu štúdiu duševne narušených charakterov, strhujúci príbeh i dômyselné formálne spracovanie.


Filmy Christophera Nolana upútajú originálne spracovanými zápletkami a detailnými portrétmi hrdinov, sužovaných duševnými problémami. Jeho debut Memento priniesol pôsobivý portrét muža, trpiaceho amnéziou, ktorý túži pomstiť vraždu svojej manželky. Aby režisér divákom priblížil stratu orientácie hlavného hrdinu, vyrozprával príbeh v opačnom slede a nechal ich tápať v náznakoch zo spomienkových sekvencií. V trileri Insomnia využil zápletku o detektívovi, ktorý odchádza na Aljašku vyšetriť tajomnú vraždu, ako príležitosť detailne skúmať duševné stavy hrdinu, ktorý sa vinou nespavosti prepadáva do čoraz hlbšieho šialenstva.
Nolan vo svojej adaptácii komiksu o netopierom mužovi s názvom Batman začína ignoroval predchádzajúcu sériu filmov o temnom hrdinovi a rozhodol sa spracovať predlohu v duchu striktného realizmu. Nakrútil dôkladne premyslený príbeh, sústredil sa na prekreslenie charakteru Brucea Waynea, znovu skúmal tenkú hranicu medzi duševným zdravím a pomätenosťou. Vďaka citlivej práci so svetlom a farebnosťou sa film vyznačoval nezvyčajne sugestívnou, temnou atmosférou. A snímka Temný rytier sa nesie v podobnom duchu.

Gotham City niekoľko rokov po prvom diele opäť ovládlo zlo. Polícia zúfalo bojuje s mafiou, ktorá sa jej smeje do tváre a úspešne infiltruje policajný zbor. Jednotka čestného poručíka Jamesa Gordona získava v boji s organizovaným zločinom nového spojenca. Na miesto prokurátora nastupuje Harvey Dent, rázny muž, ktorého cieľom je vyčistiť mesto od zločinu. Okrem mafie musí čeliť novému, silnému protivníkovi. V Gotham City sa objavuje Joker, psychopat, ktorého jediným cieľom je šíriť beznádej. Gordon, Dent i Batman musia spojiť sily v nevyrovnanom zápase s krutým, zákerným nepriateľom.
Film neprináša lineárny, predvídateľný sled udalostí, jeho príbeh predstavuje komplikovanú mozaiku, skladajúcu sa z čriepkov, ktoré sa pred divákom postupne odkrývajú a až v úplnom závere mu ponúknu komplexný obraz situácie. Je vystavaný veľmi dômyselne, niet v ňom nelogických miest ani nepremyslených situácií, tvorcovia obchádzajú naivnosť komiksových adaptácií. Snímka príjemne prekvapí odvahou rúcať žánrové konvencie a nahrádzať ich novými, sviežimi motívmi. Realistické spracovanie vzďaľuje film od tematicky podobných titulov a približuje ho k vynikajúcim psychologickým trilerom.
Najväčšou devízou filmu sú originálne postavy s presvedčivými psychologickými profilmi. K ich realistickosti výraznou mierou prispeli aj hereckí predstavitelia. Christian Bale stvárnil Brucea Waynea i jeho alter ego Batmana rovnako charizmaticky ako v minulom diele. Nolan sa však od skúmania Waynových duševných pochodov odkláňa, aby venoval pozornosť ostatným postavám. Väčší priestor dostal policajt James Gordon, ktorého poctivú, úprimnú povahu s neobyčajnou vernosťou vykreslil Gary Oldman. Excelentný výkon podal Aaron Eckhart ako prokurátor Harvey Dent. Dokáže autenticky zachytiť dramatický vývoj svojej postavy aj obe stránky jej charakteru. Vo filme zažiaril Heath Ledger, jeho Joker je strhujúcou štúdiou šialenstva a krutosti. Nebezpečného psychopata znázorňuje ako odpudivú, úbohú, slizkú kreatúru bez morálky a súcitu.
Vyznenie filmu posilňuje výrazná vizuálna stránka. Dominujú odtiene modrej, teplé farby sú zámerne potlačené. Dômyselná práca s farbami pomáha evokovať atmosféru narastajúcej beznádeje a zúfalstva. Nolan sa pohráva aj so svetlom a tieňom, kontrast osvetlených a temných plôch vyjadruje konflikt dobra a zla v duši postáv. Vizuálne efekty predstavujú bežný štandard, spracovaný s remeselnou zručnosťou. Miestami dokážu tvorcovia prísť aj s inovatívnymi vizuálnymi riešeniami.
Christopher Nolan vytvoril ďalšiu fascinujúcu štúdiu narušených postáv. Nakrútil ďalší diel batmanovskej série, ktorý je rovnako zaujímavý ako originál. A to všetko zabalil do dokonale vybrúsenej formy.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, 2008)
Réžia: Christopher Nolan, Scenár: Jonathan Nolan, Christopher Nolan Kamera: Wally Pfister
Strih: Lee Smith Hudba: James Newton Howard, Hans Zimmer Hrajú: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Eric Roberts
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite