Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pole dance

.katka Havranova .časopis .fototéma

Tanec pri tyči. Pole dance. Donedávna zavrhovaná tanečno-športová aktivita, ktorej sa vyčítala lacnota skomercializovanej sexuality, sa mení na mainstreamovú voľnočasovú aktivitu.

Jedného dňa to možno dotiahne na olympiádu.

Ak si naťukáte do vyhľadávača výraz pole dance, vyskočí vám len v Bratislave viac ako desiať štúdií. „Najčastejšie účastníčky našich hodín sú mladé ženy a študentky, ale chodia k nám aj štyridsiatničky a päťdesiatničky či juniorky vo veku 12 až 16 rokov,“ hovorí Nina Peráčková, majiteľka pole dance štúdia v centre Bratislavy.

Jej štúdio sa dynamicky rozrastá a počet návštevníčok stúpa už na 400. Pole dance nie je aktivitou výlučne pre ženy, no muži hodiny momentálne nenavštevujú. Zraniť sa dá v pole dance relatívne ľahko, preto je pri výbere štúdia najdôležitejší skúsený tréner. Mal by dbať o zdravie zverencov, zaujímať sa o ich fyzickú kondíciu, mal by byť prítomný pri ťažších cvikoch a istiť.

„Z technického hľadiska máme v gymnastike horizontálnu tyč, na ktorej súťažiaci robí polohy na hudbu, kým v pole dance je vertikálna tyč, na ktorej sa tiež predvádzajú gymnastické cviky,“ hovorí Barbora Vlachová, ktorá sa venuje pole dance tri roky. „Z tohto pohľadu je to prakticky to isté.“ V Spojených štátoch a v Austrálii sú súťaže pole dance populárne podujatia ostro sledované a komentované médiami.

Existujú však dve rôzne odvetvia. Na profesionálnych športových súťažiach účastníčky predvádzajú gymnastické cviky na statickej a spinovej tyči. Porota bodovo hodnotí gymnastické prvky a celkový umelecký dojem. Tieto súťaže zakazujú akýkoľvek sexuálny podtext a väčšinou si volia pomenovanie pole sports. Najvýznamnejším úsilím asociácií pole sports je momentálne dostať disciplínu na olympiádu. Raz sa o to už pokúsili, na tohtoročnú olympiádu v Rio de Janeiro sa však pole sports nedostal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite