Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Éra drobného teroru

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Počas silvestrovskej noci pár mojich priateľov a príbuzných popíjalo v bare v Tel Avive. Na druhý deň tam do ľudí pálil akýsi strelec. Dvoch zabil a asi piatich zranil.

Keď som sa o tom dopočul, bol som, samozrejme, zhrozený.

Nepociťoval som však pritom nijakú zvláštnu emóciu. Tá by sa zrejme dostavila asi šestnásť hodín predtým, keby šlo o mojich blízkych.

V týchto dňoch žijeme všetci pod hrozbou náhodného teroru, a to či už sme v Paríži, San Bernardine, Bostone, alebo vo Fort Hood. Mnohí z nás sa už s týmto druhom útokov museli konfrontovať. Sčasti je to náhodnosť, ktorá určuje, či sa niekomu prihodí, že sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

No v hromadení týchto náhodných vraždiacich záchvatov sa ukazuje čosi dôležité: spôsob, akým sa to dotýka sociálnej psychológie a kultúry, ku ktorej sa všetci hlásime. Žijeme v ére drobného teroru.

V Izraeli vypukla vlna bodania. V Amerike sme mali strelecké jatky na školách a v divadlách. V mestách došlo na vraždenie policajtov. Na iných miestach zas k samovražedným bombovým útokom. Toto násilie je dennou potravou svetových spravodajských kanálov.

Mnohé z týchto útokov mali náboženský alebo politický podtón. No svoju rolu tu vždy zohral aj psychologický prvok. Niektorí dospievajúci mladí ľudia sa osamostatnili od svojich rodičov, no nerozvinuli v sebe svoje vlastné nezávislé Ja. Zopár z nich sa v úsilí uniknúť teroru svojej vlastnej beztvárnosti a bezvýznamnosti upísalo fanatickému svetonázoru. Spáchali nejaký ohavný čin, keďže uverili, že dodá ich životom tvar, zmysel a slávu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite