Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Revolúcia je pekné slovo

.mária Mikušová .časopis .politika

Stojím na námestí na ostrove uprostred zimnej Moskvy. Doliehajú ku mne hlasy masy ľudí. Toto námestie bolo pred niekoľkými rokmi vo všetkých svetových správach, ...

.. plné protestujúcich. Kde sú teraz tí ľudia?

Dnes je tu pusto. Vo štvrti bývala aj chýrna továreň Červený október. Pýcha čokoládových bonbónov. Ostal tu po nej iba názov – Krasnyj Okťjabr. Budovy sú z červených tehál. Po obdratom kamennom schodišti, vyšúchanom za storočie tisíckami nôh, kráčam do bývalej fabrickej haly. Dolu pri vchode sa ešte skvie nápis Televízia Dožď.

Lenže televízie, označovanej za jedinú nezávislú, tu už niet. V jej bývalých priestoroch nachádzam redakciu jedného z najcitovanejších ruských webov, dni.ru. Dve desiatky redaktorov sa zaoberajú, ako mi hovorí šéfredaktorka Oľga Zacharova, predovšetkým šoubiznisom. To priťahuje. Preto ich toľko citujú. Spytujem sa na majiteľa, na vlastníka. Odpoveď znie: je to fond, o osobách nehovoríme.

Námestie a štvrť majú spoločné meno Bolotnaja ploščaď, nachádzajú sa priamo oproti Kremľu. Fabriku pred niekoľkými rokmi zrušili, lebo v hre bol najluxusnejší developerský projekt. Hovorilo sa o miliardách, samozrejme dolárov. Ale asi to nevyšlo. Slovo bolotnaja prešlo aj do slovného spojenia bolotnoje delo. Tak sa označujú procesy s tými, ktorých pri protestoch na námestí zadržali. Je sivý zimný deň. Sivá a bez snehu je celá Moskva.

udrží sa v kríze podpora Putina?

Na druhom konci Moskvy, rovnako srdečne, vítajú hosťa v mediálnom holdingu RBK. Združuje web, televíziu a printové médiá. Na otázku o vlastníkovi prezradia aspoň jedno meno. Meno jedného z najväčších miliardárov Prochorova. Známy bol aj ako protikandidát prezidenta Putina v posledných voľbách. Tých, ktorých výsledky vyvolali masové protesty aj na Bolotnoj ploščadi.

Debata je otvorená. Začína sa tým, že Rusko a jeho ekonomika vykazuje čísla, ktoré sú typické pre krízový stav. Problémom je rozpočet. Všetko sa odvíja od plánovanej ceny ropy 50 dolárov za barel, lenže cena sa dlhodobo drží hlboko pod päťdesiatkou, a až do roku 2018 bude ruská ekonomika zaostávať. Kľúčová otázka je, ako sa to odrazí na súdržnosti a terajšej konsolidácii spoločnosti. Len vtedy Rusku nič nehrozí, ak sa terajšia konsolidácia spoločnosti udrží. Prekladám si to do slovenčiny ako otázku: Udrží sa v kríze terajšia podpora prezidentovi?

Analytik RBK Alexander Jakovlev zastáva názor, že aj bez ohľadu na sankcie je nevyhnutná korekcia jednostranne zameranej ekonomiky Ruska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite