Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brian May z Queen: Keď hrám, Freddie je so mnou

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Po smrti Freddieho Mercuryho mu dlho trvalo, kým našiel v sebe odvahu začať opäť hrávať piesne domovskej skupiny Queen. Dnes mu s tým pomáhajú ďalší speváci. Gitarista Brian May.

Brian May z Queen: Keď hrám, Freddie je so mnou Carl Lender/Wikipedia

brian May. Fenomenálny gitarista a predovšetkým člen legendárnej britskej skupiny Queen. Rôzne okolnosti spôsobili, že sa mu s touto kapelou nikdy nepodarilo zahrať v Československu alebo na Slovensku. Teraz sa to zmení. Brian May vystúpi 9. marca spolu so speváčkou a hviezdou svetových muzikálov Kerry Ellis v Bratislave v rámci turné One Voice po východnej Európe.

queen v Budapešti

Pre 68-ročného Briana Maya to bude slovenská premiéra. Queen s lídrom Freddiem Mercurym sme poznali len z nahrávok, pretože vystúpeniu Queen v vtedajšom Československu bránila prísna komunistická cenzúra. Našťastie režim v Maďarsku bol voľnejší, a tak sa 27. júla 1986 kapela predstavila v Budapešti, kam zavítala aj početná skupina fanúšikov z Československa. Tu sa začína náš rozhovor s Brianom Mayom, podľa ktorého budapeštiansky koncert patrí vôbec medzi najkrajšie zážitky jeho hudobnej kariéry.

„Do východnej Európy sme vždy chceli ísť, ale dlhé roky to nešlo,“ spomína May pre .týždeň v telefonickom rozhovore z Londýna a pokračuje: „Bol to nádherný zážitok, do smrti na to nezabudnem. Štadión bol plný ľudí, ktorí roky počúvali našu hudbu, ale nemali nás šancu vidieť. Neboli tam len Maďari, ale aj fanúšikovia z ostatných krajín, ktoré boli v tom čase za železnou oponou. Koncert bol obrovskou šancou, ako sa s nimi stretnúť. Aj keď to bolo veľmi emocionálne, veľa vecí si z toho večera pamätám. Keď sme hrali maďarskú ľudovú pesničku, tak to bolo niečo neopísateľné. Také veci sa dejú raz život.“

Tento koncert nakoniec kapela zaznamenala v koncertnom dokumente Queen Budapešti, ktorý sa nakoniec premietal aj v druhej polovici 80. rokov v československých kinách. Bohemian Rhapsody, Under Pressure, Radio Ga Ga, We Will Rock You – aspoň takýmto spôsobom sme sa mohli dotknúť svojich hrdinov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite