Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lyžiarska kométa vystrelila zaslúžene

.andrej Fuksa .časopis .šport

Keď sa Petra Vlhová pri svojej premiére v slalome Svetového pohára dostala do najlepšej pätnástky, mnohí jej predpovedali veľkú budúcnosť.

Ale musela si prejsť všetkými povinnými jazdami, aby sa definitívne začlenila do najužšej špičky svetového slalomu.

Slalomové tyče za vlastné

Slovenský šport, a to najmä individuálny, má už dlhšie viacero rezerv. Azda najpálčivejšou je financovanie mladých talentov. Často si rodičia nemôžu dovoliť dotovať deti dostatočnými finančnými prostriedkami, aby z nich vyrástli špičkoví športovci. Je preto pozoruhodné, že Slovensko vychovalo aspoň niekoľko výborných lyžiarov. Vďačiť za to sa však nedá prepracovanému systému s mládežou, ale odhodlaným rodičom Zuzulovcom, Žampovcom a teraz aj Vlhovcom.

Na svojej webovej stránke pri téme kto objavil môj talent má Petra označených práve svojich rodičov: „K tomuto krásnemu športu ma viedli oni už od troch rokov. Sú mi najväčšou oporou Vynaložili mnoho síl a financií nato, aby som mohla dosahovať čo najlepšie výsledky.“

Nie je tajomstvom, že podpora mladých talentov zo strany zväzu nedosahuje také rozmery, aby mohli plnohodnotne trénovať, chodiť na preteky do zahraničia. Vlhovej otec, aby uživil Petrine výdavky, si musel požičiavať. Za vlastné kúpil aj slalomové tyče. „Keď bola Petra mladšia žiačka, kúpil som pre ňu balík 60 slalomových kĺbových tyčí. Každá jedna stála vtedy tisícdvesto korún, plus vŕtačka, brúska,“ opisoval Igor Vlha.

Prvým veľkým úspechom 20-ročnej Liptáčky bol zisk zlatej medaily na Zimnej olympiáde mládeže v rakúskom Innsbrucku v roku 2012.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite